Karta som med röd fyrkant ramar in Varberg, Kungsbacka, Hallands län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Åldringsbrott En rad åldringsbrott har skett i Varberg och Kungsbacka under dagen och kvällen. Kvinnor i 90-årsåldern drabbade.

Varberg, Kungsbacka, Hallands län

Det första ärendet kommer in strax innan 14:00. En man ringer upp en kvinna i 90-årsåldern och uppger att han är från en butik och säger att någon köpt varor i kvinnans namn. En man och en kvinna dyker sedan upp hos kvinnan. De ska bland annat ha fått med sig ett bankomatkort enligt uppgift. En anmälan om grov stöld samt bedrägeri är upprättad.

Vid halv fyratiden kommer får vi in ytterligare ett larm. En kvinna kommer hem till en kvinna i 90-årsåldern och uppger att hon är från kommunen och vill kolla hur hon mår. Samtidigt får kvinnan ett telefonsamtal och när hon pratar i telefon, försvinner kvinnan med bland annat smycken och bankkort. En anmälan om grov stöld samt bedrägeri är upprättad.

Strax efter 16 får vi in ytterligare ett larm. En man har ringt upp en kvinna i 90-årsåldern och uppger att någon har försökt köpa en telefon i kvinnans namn. Mannen har sedan sagt att det kommer en kvinna hem till kvinnan för att häva köpet. När kvinnan sedan kommer hem till den äldre kvinnan vill hon ha bankomatkort. Kvinnan i bostaden vägrar dock och kvinnan som har ringt på lämnar. En anmälan om försök till grov stöld samt bedrägeri är upprättad.

Vid halv femtiden blir en kvinna i 90-årsåldern i Kungsbacka kontaktad av en man per telefon, som uppger att hon har blivit utsatt för ett bedrägeri och att det ska komma hem en kvinna för att hjälpa henne. En kvinna har sedan kommit till adressen och bland annat frågat efter kontanter. Kvinnan lämnar sedan, utan att ha fått med sig några värdesaker enligt uppgift. Polis larmas till den aktuella adressen. Patrullen upprättar en anmälan om försök till grov stöld samt försök till bedrägeri.

17:46 kommer det ytterligare ett larm om att en kvinna i 90-årsåldern i Kungsbacka har blivit utsatt för ett åldringsbrott. En man ringer och uppger att någon som har utgett sig från att vara från hemtjänsten har tagit kvinnans bankomatkort. Mannen säger vidare att en kvinna ska komma hem till henne och kontrollera saken. En kvinna kommer till adressen. Hon ska sedan bett kvinnan lägga smycken på bordet för fotografering. Hon har sedan lämnat och fått med sig smycken och bankomatkort enligt uppgift. En anmälan om grov stöld samt bedrägeri är upprättad.

Utredningsjouren i Halland hanterar ärendena och har vidtagit en rad utredningsåtgärder under dagen och kvällen. Polisen har bland annat sökt med hund efter misstänkta gärningspersoner. Ingen gripen i nuläget och polisen jobbar nu vidare med bland annat informationsinhämtning och andra utredningsåtgärder.

Har du gjort iakttagelser eller har tips som kan hjälpa polisen, hör av dig till polisen på 114 14 eller via polisen.se. På polisens hemsida kan du även ta del av information kring hur du kan förebygga åldringsbrott. Följ länken nedan. 

Drabbat av inbrott eller är rädd för att bli?

På vår särskilda sida om inbrott kan du läsa mer om hur du gör för att bäst skydda dig mot inbrott och vad du ska göra om du har fått ett inbrott.

Mest läst av andra