Helikopter

Senaste händelserna som nämner ordet helikopter.

Har du hört en helikopter som cirklar ovanför ditt hus eller område eller som åkt förbi? Kanske kan du hitta anledningen till det bland polisens händelser. På den här sidan listar vi de polisnotiser som innehåller helikopter i någon form.

Hittar du inte rätt händelse här så testa sök på Twitter efter helikopter, eller se om aktuellt helikopter finns med på som t.ex. flightradar24.com eller planefinder.net.

Den svenska polisen har nio helikoptrar och de finns i Stockholm, Göteborg, Malmö, Östersund och Boden.

Helikopter används för räddningsverksamhet eller när grova brott har begåtts, t.ex. för att följa gärningsmännens flyktväg efter ett väpnat rån. De används också för att exempelvis undsätta nödställda fjällvandrare eller för att övervaka demonstrationer.

  Försvunnen person – Polisen behöver hjälp med att hitta en försvunnen person i Malmö.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Limhamn, Malmö, Skåne län

  Polisen söker efter en 90-årig kvinna som försvann från ett äldreboende på Limhamn vid 12.30-tiden idag, söndag.

  Kvinnan är ca 170 cm lång och har grått axellångt hår. Vid försvinnandet var hon klädd i en svart knälång kappa. Kvinnan bär troligtvis på en handväska och runt ena handleden har hon ett band med patient-ID.

  Kvinnan går med hjälp av rullator, som är röd. På rullatorn hänger en svart påse.

  Om du ser eller tror dig ha sett kvinnan, ring 112 och begär Polisens regionledningscentral.

  Uppdatering kl. 17.04: Tillägg i signalement – kvinnan har vit tröja under kappan och bär svarta byxor.

  Polishelikopter är nu engagerad i sökarbetet.

  Uppdatering kl. 17.15: Kvinnan är anträffad välbehållen av polispatrull.

  Övrigt – Larm om skidolycka, Sylarna-området.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Åre, Jämtlands län

  En man i 30-årsåldern har avlidit efter att ha fallit nedför en höjd i samband med skidåkning off-pist. Anhöriga är underrättade.

  Polis och fjällräddare har arbetat med händelsen. Polishelikopter har dokumenterat olycksplatsen.

  Det finns ingen misstanke om brott i samband med olyckan.

  Sammanfattning kväll och natt – Dagens presstalesperson är på plats.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Göteborg, Första Långgatan, Gullbergsvass, Rannebergsvägen, Lövgärdet, Herrljunga Kommun, Geijersgatan, Avenyn, Västra Götalands län

  20:33 Göteborg, grovt rattfylleri: På Första Långgatan inträffar en singelolycka med en moped. Ingen person kommer till skada, men allmänhet på platsen uppfattar föraren som kraftigt berusad och tar mopednycklarna för att hindra honom från att lämna platsen. Innan polis hinner fram, får mannen tag i sina nycklar och kör vidare. En patrull får syn på mannen, men ett efterföljande kan inte ske på ett säkert sätt. Polisens helikopter, som är i luften, kan dock leda patrullen till Gullbergsvass där mopeden står parkerad. Mopedföraren, en man i 60-årsåldern, påträffas och tas med för kroppsbesiktning. En anmälan gällande grovt rattfylleri samt vårdslöshet i trafik upprättas.


  23:39 Göteborg, vårdslöshet i trafik m m: Polis och ambulans larmas till Rannebergsvägen, Lövgärdet, där en bil kört in i ett träd. Föraren, en man i 25-årsåldern, förs till sjukhus med nacksmärtor. Polisen har upprättat en anmälan gällande vårdslöshet i trafik samt misstänkt drograttfylleri. Under tiden som blåljuspersonal arbetade vid platsen inträffade ytterligare en olycka, när en man i 30-årsåldern körde in i en stillastående ambulans. Ambulanspersonalen skadades lindrigt och sökte själva vård på sjukhus. En anmälan om vårdslöshet i trafik upprättades, med mannen i 30-årsåldern som misstänkt.


  01:43 Herrljunga, grov mordbrand: SOS larmas om en brand i en villa i Herrljunga kommun. Det brinner med öppna lågor och rökutvecklingen är kraftig. Polis rycker ut till platsen, i första hand för att bistå den livräddande insatsen. Räddningstjänstens rökdykare går in i fastigheten och påträffar tre livlösa och allvarligt skadade personer. Närmast anhöriga är underrättade om omständigheterna och kommunens krisledningsgrupp har aktiverats. Brandorsaken är okänd och en förundersökning med rubricering grov mordbrand har inletts. Det finns ingen misstänkt person i ärendet. När räddningstjänsten har avslutat sin insats kommer polisen att upprätta avspärrningar och en teknisk undersökning kommer att genomföras på platsen.

  Uppdatering: De tre personer som påträffades i huset är avlidna. Närmast anhöriga har underrättats om dödsfallen, bland dem två personer som också befann sig i villan när branden utbröt men som kunde ta sig ut på egen hand.  


  05:04 Göteborg, grov stöld genom inbrott: Polisen får flera samtal om att en bil backat in i en glasruta till en auktionsfirma på Geijersgatan. Ett antal svartklädda och delvis maskerade personer har setts vid bilen, som sedan kör från platsen – mot Avenyn och vidare i okänd riktning. En stor polisiär resurs har deltagit i den efterföljande insatsen, men den aktuella bilen har ännu inte lokaliserats. Inbrottstjuvarna tycks ha fått med sig märkesväskor till ett okänt värde. Eventuellt ytterligare gods. Polisen arbetar vidare med informationsinhämtning, bland annat genom tekniska undersökningar, vittnesförhör och dokumentation.

  Inbrott – Ett inbrott sker på ett inhängat företagsområde i Hurva.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Hurva, Eslöv, Skåne län

  Polis skickas till platsen och helikopter används i sökarbetet. Hundpatrull söker igenom det inhängande området men ingen person är kvar. Polisen genomför kontroller men ingen person är misstänkt eller gripen. En anmälan om stöld genom inbrott upprättas. Vad som tillgripits vid inbrottet är i nuläget okänt.

  Kontroll person/fordon – Polis använder tjänstevapen för att oskadliggöra en man.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Gotland, Gotlands län

  Flera patruller larmas till en adress på södra Gotland där en man hotar att allvarligt skada både sig själv och andra personer. 
  Polisens förhandlare får telefonkontakt med mannen, men trots ett långt samtal bestämmer sig mannen för att åka från platsen i bil. Polisen får stopp på bilen med hjälp av spikmatta innan mannen kört till tätbebyggt område.
  Mannen visar sig vara beväpnad med en yxa. Vare sig pepparspray eller elchockvapen har någon effekt på mannen och därför oskadliggörs han genom att polis använder sitt tjänstevapen och skjuter honom i benet.

  Mannen förs sedan till sjukhus med ambulanshelikopter

  Fjällräddning – Fjällräddningsinsats, Hukejaure-området.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Gällivare, Norrbottens län

  Vakthavande befäl fattar beslut om fjällräddning enligt LSO, lagen om skydd mot olyckor, för att undsätta en person som blivit sjuk i samband med vistelse på fjället.

  Polishelikoptern kallas ut och personen förs till sjukvård.

  Räddningsinsatsen avslutas.

  Uppdatering – Uppdatering av nedanstående händelse.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Nils Dahlbecks Gata, Göteborg, Västra Götalands län

  240328, 22.29 Göteborg, försök till mord samt grovt vapenbrott
  Flera samtal ringdes till polisen om höga smällar i området kring Nils Dahlbecks gata. När polisen kom fram kunde man konstatera att någon skjutit flera skott genom ett fönster till en lägenhet. En person befann sig i lägenheten men klarade sig utan fysiska skador. En stor polisinsats med bland annat helikopter inleddes och en 18-årig man kunde senare gripas i ett skogsområde inte så lång ifrån brottsplatsen. Efter förhör anhölls han av åklagare. En teknisk undersökning har gjorts under natten och det har bland annat hittats tomhylsor vid brottsplatsen. Det har även knackats dörr under natten. En förundersökning om försök till mord samt grovt vapenbrott pågår.

  240330, 14.30 Uppdatering
  Under utredningens gång har tre unga män gripits för inblandning i skjutningen. En av dem är han som greps direkt efter skjutningen. Alla tre är anhållna av åklagare. Ytterligare gripanden kan inte uteslutas.

  Ingen ytterligare information kan för närvarande lämnas ut från utredningen.

  Trafikolycka – Trafikolycka på E14 i trakten av Gevsjön.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Åre, Jämtlands län

  Enligt initiala uppgifter  är två personbilar inblandade i olyckan.

  Polis åker till platsen.

  Trafiken påverkas av olycka, se Trafikverkets hemsida för aktuell information om trafikläget.

  Uppdaterad kl 10:39

  Polishelikopter har dokumenterat olycksplatsen från luften och är klar på plats. Polis på marken arbetar vidare med ärendet.

  Bärgning av fordon planeras ske.

  Uppdaterad kl 11:37

  Polis är klar på plats efter att ha hjälpt till med trafikdirigering. Båda körfält är öppna.

  Två personer uppges vara förda med ambulans till hälsocentral, det finns inga uppgifter gällande eventuellt skadeläge.

  Polis kommer att arbeta vidare med ärendet, bland annat ska kontakt tas med samtliga som färdades i fordonen.

  Uppdaterad kl 13:42

  En anmälan om trafikolycka utan misstanke om brott ska upprättas.

  Fjällräddning – Fjällräddning i trakten av Vistasstugan.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Kiruna, Norrbottens län

  Samtal inkommer om att en person varit med om en snöskoterolycka och skadat handleden.

  Polisens vakthavande befäl beslutar om fjällräddning enligt LSO, lag om skydd mot olyckor, och polishelikopter beordras ut.

  Snöskoterföraren förs med polishelikopter till sjukvård och fjällräddningen avslutas

  Själva olyckan utreds. Polis åker till sjukvård och håller förhör med föraren. En anmälan om trafikolycka utan misstanke om brott ska upprättas.

  Sammanfattning natt – Dagens presstalesperson är på plats.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Göteborg, Nils Dahlbecks Gata, Strömstad, Badhusgatan, Lidköping, Svartebäcksgatan, Västra Götalands län

  22.29 Göteborg, försök till mord samt grovt vapenbrott
  Flera samtal ringdes till polisen om höga smällar i området kring Nils Dahlbecks gata. När polisen kom fram kunde man konstatera att någon skjutit flera skott genom ett fönster till en lägenhet. En person befann sig i lägenheten men klarade sig utan fysiska skador. En stor polisinsats med bland annat helikopter inleddes och en 18-årig man kunde senare gripas i ett skogsområde inte så lång ifrån brottsplatsen. Efter förhör anhölls han av åklagare. En teknisk undersökning har gjorts under natten och det har bland annat hittats tomhylsor vid brottsplatsen. Det har även knackats dörr under natten. En förundersökning om försök till mord samt grovt vapenbrott pågår.

  00.09 Strömstad, misshandel
  Polisen larmas då två män slåss utanför en restaurang på Badhusgatan. En av männen, som är i 40-årsåldern, blödde vid ena ögat när polisen kom fram men det är oklart om han behövde vård. Den andre, en man i 30-årsåldern, greps misstänkt för misshandel samt eget bruk av narkotika.

  01.46 Lidköping, bilbrand
  På Svartebäcksgatan började en bil att brinna och räddningstjänst och polis åkte till platsen. Det är något oklart hur bilen börjat brinna men en anmälan om skadegörelse genom brand har upprättats. Ingen misstänkt i nuläget.

  Östra Fyrbodal - misshandel i relation
  En kvinna tar sig till en granne och ringer polisen. Hon har blivit misshandlad av mannen som hon tidigare hade ett förhållande med. Han ska ha slagit henne flera gånger i ansiktet och på överkroppen samt hotat henne med en kniv. Oklart om hon behövde sjukhusvård. Polisen har sökt efter mannen men ännu har han inte anträffats. Anmälan om misshandel samt olaga hot har skrivits.

  Trafikolycka, personskada – Trafikolycka på E20, trafikplats 137, Strängnäs.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Strängnäs, Södermanlands län

  16.26 En olycka mellan flera fordon med personskador.

  Räddningspersonal och polis arbetar på platsen.  

  UPPDATERING:

  En allvarlig olycka där trafiken kommer påverkas några timmar framåt. 

  Tre personer drabbade varav två är allvarligt skadade. 

  UPPDATERING 17.22:

  En förundersökning gällande grov vårdslöshet i trafik samt grovt vållande till kroppsskada är inledd. Två fordon tagna i beslag. 

  Ambulanshelikopter har landat och ombesörjer transporten av de svårast skadade till sjukhus. 

  Trafikolycka, personskada – Trafikolycka på E18.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Trafikplats Rösa, Norrtälje, Stockholms län

  Vid trafikplats Rösa på E18 i Skederid har en trafikolycka inträffat med en bil och i samband med olyckan ska bilen ha börjat brinna. En person har förts med ambulanshelikopter till sjukhus, i nuläget finns inga uppgifter om skadeläget.  

  Uppdatering klockan 18.08

  Ytterligare två personer har förts till sjukhus med ambulans. Det finns för närvarande inga uppgifter om skadeläget. 

  Uppdatering klockan 18.25

  Totalt har fyra personer förts till sjukhus. En förundersökning om grov vårdslöshets i trafik, grovt vållande till kroppsskada och drograttfylleri är inledd.

  Fjällräddning – En skidåkare har skadat sig under offpiståkning

  Karta som med röd fyrkant ramar in Stöten, Thorax, Malung-Sälen, Dalarnas län

  Två skidåkare har åkt offpiståkning i Stöten. En av skidåkarna har under åkningen skadat sig och behöver hjälp att ta sig till sjukvården. Mannen är vaken och talbar men klagar på smärta i thorax/ bröstkorgen.

  Regionalt vakthavande befäl i region Bergslagen fattade beslut om fjällräddning jämlike LSO 4:1§2p. kl. 19.51. 

  Speciellt tränad personal för uppdrag som detta är inkallad. Sjukvården är underrättad och har kallat personal mot platsen.

  Uppdatering kl. 21.50:

  Vid den skadade mannen finns fjällräddare, läkare samt personal från Stöten och det är en så kallad skidpatrullör.

  Skadeläge är det samma för den drabbade.

  Terrängen är svåråtkomlig varför en helikopter med vinsch är kallad för att bistå i räddningsinsatsen, det är dock oklart om den skadade mannen kan hämtas från den platsen han ligger eller om personalen på plats behöver flytta den skadade längre ner i ravinen.

  Uppdatering kl. 22:40
  Räddningshelikopter från Norge har med hjälp av vinsch hissat upp mannen. Mannen transporterades till Sälens flygplats där ambulans tog vid transporten till sjukvården.

  Fjällräddning – Några kilometer från Blåhammarens fjällstation, en kvinna har ramlat och gjort sig illa

  Karta som med röd fyrkant ramar in Blåhammarens Fjällstation, Åre, Jämtlands län

  Kvinnan befinner sig på fjället tillsammans med ett sällskap.

  Polisens vakthavande befäl fattar beslut om räddningstjänst med stöd av LSO, lagen om skydd mot olyckor. Polishelikopter kallas ut för att hjälpa kvinnan.

  Innan färden går till den nödställda så hämtas sjukvårdspersonal upp som får följa med till platsen.

  Vid 12:30-tiden hämtas kvinnan och flygs till hälsocentral. Vid 13-tiden är uppdraget slutfört. 

  Fjällräddning – Fjällräddningsinstas, Härdalsstöten.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Härjedalen, Jämtlands län

  Vakthavande befäl fattar beslut om fjällräddning enligt LSO, lagen om skydd mot olyckor, för att undsätta en man som skadat sig vid en skoterolycka i terräng.

  Två personer ska ha färdats på skotern. 

  Fjällräddare och polishelikopter kallas ut och mannen förs med helikopter till sjukvård med okänt skadeläge. 

  Fjällräddning – Glen, Arådalen. En man har kraschat med skoter

  Karta som med röd fyrkant ramar in Glen, Arådalen, Berg, Jämtlands län

  Mannen larmar själv polis och ambulans. Han är skadad och behöver hjälp att ta sig från platsen. Ambulanshelikopter och fjällräddare kallas ut. Man lokaliserar mannen, han lastas i helikoptern och förs till sjukvård. Polisen ska utreda vad som kan ha orsakat olyckan. 

  Fjällräddning – Gullfinn, Hensjön. En man har voltat med skoter

  Karta som med röd fyrkant ramar in Åre, Jämtlands län

  Föraren, en man i 30-årsåldern, behöver föras till sjukvård. Vakthavande befäl beslutar att inleda fjällräddning med stöd av LSO (Lag om skydd mot olyckor). Polishelikopter skickas ut. Man lastar mannen och flyger honom till farbar väg där ambulans väntar. Polisen åker senare till sjukhuset och talar med den skadade mannen. Det finns ingen misstanke om brott i samband med olyckan. 

  Försvunnen person – Polisen behöver hjälp att hitta en försvunnen pojke.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Haglösa, Stjärna, Trelleborg, Skåne län

  Polisen söker efter en 9-årig pojke som försvann från sitt hem i Haglösa vid 17.30-tiden idag. I sökarbetet deltar en större polisresurs, bland annat helikopter och hundpatruller. Det är möjligt att pojken tagit sig en bit, till exempel till Trelleborg, och sökarbetet bedrivs över ett större område.

  Polisen behöver hjälp med eventuella observationer och/eller uppgifter som kan leda till att pojken skyndsamt hittas.

  Pojken har kort ljust/cendréfärgat hår i sidbena.

  Vid försvinnandet var han klädd i grön jacka med en silvrig stjärna på ryggen, byxor med camouflagemönster samt skor av märke ”Adidas” med blå streck. 

  Ser du eller har du sett pojken, vänligen ring 112 och begär Polisens regionledningscentral. Alla uppgifter är intressanta!

  Uppdatering kl. 20.05: Pojken är anträffad välbehållen.

  Övrigt – Polisen övar i Handen under onsdagen. Det kan förekomma höga smällar på Fredrika Brehmergymnasiet där övningen ska äga rum

  Karta som med röd fyrkant ramar in Fredrika, Höja, Dalarövägen, Haninge, Stockholms län

  Det är olika enheter och funktioner från polisen som tillsammans med polishelikoptern ska öva. Övningen avser att höja polisens förmåga i att avbryta pågående dödligt våld i skolmiljö. Skjutning med lösa skott ska genomföras.

  Elever och personal på skolan deltar i övningen som startar klockan 08:00 och pågår som längst fram till klockan 16:00.  

  Skolan ligger i Torvallaområdet utmed Dalarövägen.

  Frågor från medier om övningen besvaras på telefonnummer 010-56 405 55 från och med den 20 mars klockan 08:30.

  Rattfylleri – Bilförare voltar med bilen på Saltarövägen.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Saltarövägen, Kopparmora, Värmdö, Stockholms län

  En man i 65-årsåldern voltar med sin bil på Saltarövägen i höjd med Kopparmora. Mannen får klippas ut ur bilen och vägrar att blåsa i polisens sållningsinstrument innan ambulanshelikoptern för honom till sjukhus. Polisen kommer att skriva en anmälan om rattfylleri.

  Trafikolycka – En frontalkrock har inträffat i Eda

  Karta som med röd fyrkant ramar in Charlottenberg, Eda, Värmlands län

  SOS Alarm har beordrat ut ett flertal resurser till riksväg 61 i höjd med Grossmossen i Charlottenberg. Enligt de första uppgifterna från platsen ska två bilister ha frontalkrockat med varandra. Två personer är drabbade, men det är för nuvarande oklart skadeläge. 

  Vägen är helt blockerad. Bilister uppmanas ta annan väg om möjligt.

  Polis är på plats. 

  Uppdatering 10.55: Det rör sig om en mycket allvarlig olycka. Vägen är avstängd i båda riktningar. Räddningstjänst, ambulans och ambulanshelikopter är på plats.

  Polisen kommer skapa sig en bild av olyckan, hur den har gått till och om det finns någon brottsmisstanke. 

  Uppdatering 11.24: Båda förarna är avförda med ambulans och ambulanshelikopter. Vägbanan beräknas vara avstängd i cirka två timmar ytterligare. Bilarna är tagna i beslag för teknisk undersökning. Ytterligare en tredje bilist har varit inblandad i olyckan. Den föraren ådrog sig inga skador och har lämnat platsen för egen maskin. Det ska endast ha blivit mindre plåtskador på det fordonet. 

  Uppdatering 11.45: Det är fortsatt totalstopp på vägbanan. 

  Uppdatering 12.33: Vägbanan kommer öppna inom kort och polisen dirigerar trafiken en stund till. Samtliga enheter från räddningstjänsten har lämnat.

  Uppdatering 13.08: Ingen av förarna var påverkad vid olyckstillfället. Kollisionen ska ha inträffat i samband med en omkörning. Fortsatta utredningsåtgärder pågår. Förarna ska ha ådragit sig allvarliga, men ej livshotande skador efter bedömning från vården. 

  Fjällräddning – En kvinna skadad vid skoterolycka öster om Lima.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Lima, Malung-Sälen, Dalarnas län

  I samband med olyckan skadades hon av styret. Anmälaren som själv är fjällräddare kontaktade SOS AB och Polis som inledde "statlig räddningstjänst, Fjällräddning". Räddningshelikopter rekvirerad.

  Kvinnan är vaken och talbar men behöver snabbt komma under vård.

  Helikopter har landat och "lastat" den skadade kvinnan kl 14:28 

  UPPDATERING: Det finns ingen misstanke om brott i samband med olyckan.

  Fjällräddning – Fjällräddningsinsats norr om Messlingen.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Messlingen, Härjedalen, Jämtlands län

  Vakthavande befäl fattar beslut om fjällräddning enligt LSO, lagen om skydd mot olyckor, för att undsätta en man som vält med en skoter. Mannen är vaken och talbar.

  Fjällräddare kallas ut.

  Mannen lokaliseras och förs av fjällräddare till en plats där han överlämnas till ambulanshelikopter.