Helikopter

Senaste händelserna som nämner ordet helikopter.

Har du hört en helikopter som cirklar ovanför ditt hus eller område eller som åkt förbi? Kanske kan du hitta anledningen till det bland polisens händelser. På den här sidan listar vi de polisnotiser som innehåller helikopter i någon form.

Hittar du inte rätt händelse här så testa sök på Twitter efter helikopter, eller se om aktuellt helikopter finns med på som t.ex. flightradar24.com eller planefinder.net.

Den svenska polisen har nio helikoptrar och de finns i Stockholm, Göteborg, Malmö, Östersund och Boden.

Helikopter används för räddningsverksamhet eller när grova brott har begåtts, t.ex. för att följa gärningsmännens flyktväg efter ett väpnat rån. De används också för att exempelvis undsätta nödställda fjällvandrare eller för att övervaka demonstrationer.

  Fjällräddning – Fjällräddning i trakten av Rönäs, väster om Hemavan.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Hemavan, Storuman, Västerbottens län

  Samtal inkommer om en person som ramlat på en klippa och skadat benet, ett befarat benbrott.

  Polisens vakthavande befäl beslutar om fjällräddning enligt LSO, lag om skydd mot olyckor. Fjällräddare och polishelikopter kallas ut.

  Den skadade personen förs till sjukvård med helikopter. Fjällräddningen är avslutad.

  Detonation – Något har detonerat på en villatomt i Glömsta. Polisen söker efter den person som enligt uppgift sprang från platsen precis innan

  Karta som med röd fyrkant ramar in Glömsta, Gustav Adolfsvägen, Huddinge, Stockholms län

  Ingen person skadades när något detonerade och skadade en ytterdörr till villan i Glömsta. I arbetet för att samla in information om händelsen och för att söka efter gärningsperson använder polisen både personal i uniform och civilklädda polisanställda. Polisens helikopter och hundar ingår också i det arbetet.

  Polisen har spärrat ett område som ska undersökas av Nationella bombskyddet och kriminaltekniker. I den avspärrningen påverkas en del av Gustav Adolfsvägen.

  Polisen har inlett förundersökning angående allmänfarlig ödeläggelse.

  Detonation – Inga personer skadades när något detonerade utomhus i Viberga

  Karta som med röd fyrkant ramar in Viberga, Södertälje, Stockholms län

  Polisen som är på plats har talat om att något har detonerat utomhus och gett mindre skador på bostaden. Polisen genomför dörrknackning för att höra efter vad boende i området har sett eller hört.

  Platsen är avspärrad för att både bomb- och kriminalteknikerna ska undersöka platsen. I sökandet efter gärningspersonen används bland annat polishelikoptern och polishundar, 

  Polisen har inlett förundersökning angående allmänfarlig ödeläggelse.

  Uppdatering den 23 september klockan 06:05

  Under natten har polisen arbetat klart med de första utredningsåtgärderna på plats. I och med att bomb- och kriminaltekniker är klara på plats är avspärrningen borttagen.

  Fjällräddning – Vålådalen, en man har skadat foten

  Karta som med röd fyrkant ramar in Vålådalen, Åre, Jämtlands län

  Mannen behöver hjälp att ta sig till ned från fjället. Polisens vakthavande befäl fattar beslut om räddningstjänst med stöd av LSO, lagen om skydd mot olyckor. Fjällräddare kallas ut. Med hjälp av helikopter tar de sig till platsen. Mannen hämtas och förs till sin bil.

  Försvunnen person – En äldre kvinna som varit försvunnen i Upplands Väsby har hittats.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Väsby, Vilundaparken, Upplands väsby, Stockholms län

  Hon hittades vid halvsju-sjutiden när polis bröt sig in i ett låst utrymme i den fastighet där hon bor. Hon föreföll må bra efter omständigheterna men blev ändå kontrollerad av ambulans.

  Ursprunglig notis fr kl 13:37:
  Polisen söker efter en kvinna i 75-årsåldern som har försvunnit från sitt hem i Upplands Väsby, mellan järnvägen och E4:an.

  Kvinnan är klädd i nattlinne och morgonrock, hon uppges ha svårt att hitta tillbaka till sin bostad i närheten av Vilundaparken. Polisen är på plats med flera resurser, inklusive helikopter, för att söka efter kvinnan.

  Polisen är intresserad av tips från allmänheten - har du sett kvinnan, vänligen kontakta polisen på telefon 112.

  Trafikolycka, personskada – Bilist i krock med älg

  Karta som med röd fyrkant ramar in Norrleden, Säve, Göteborg, Västra Götalands län

  En bilist med två passagerare krockade med en älg på Norrleden vid Säve utanför Göteborg. 
  En kvinna har skadats allvarligt i samband med kollisionen och har förts med ambulanshelikopter till sjukhus. 
  Vägen är för tillfället av stängd i båda riktningar. 

  21:43 Uppdatering
  Två personer har förts till sjukhus. Polisen utreder nu vårdslöshet i trafik samt vållande till kroppsskada.

  Arbetsplatsolycka – En man skadas när han faller från hög höjd.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Kungsträdgården, Stockholm, Stockholms län

  En man faller från hög höjd inomhus i samband med att han utför arbetsuppgifter i en lokal vid Kungsträdgården. Mannen skadas allvarligt och förs till sjukhus med helikopter. Eftersom fallet skett vid arbete kommer polisen att utreda händelsen som misstänkt arbetsmiljöbrott. Platsen har spärrats av och ska undersökas av polisens tekniker.

  Uppdatering kl 19:32
  Den skadade mannen har avlidit av sina skador. Anhöriga är underrättade. 

  Fjällräddning – Sarek, vandrare kan inte forstätta sin färd och kontaktar polisen

  Karta som med röd fyrkant ramar in Sarek, Vandringen, Jokkmokk, Norrbottens län

  Två personer befinner sig i en stuga på fjället. En av dem kan inte fortsätta vandringen på grund av problem i ett ben.  Det är dessutom hård vind och har snöat mycket senaste dygnet.

  Polisens vakthavande befäl fattar beslut om räddningstjänst med stöd av LSO, lagen om skydd mot olyckor. Fjällräddare kallas ut. Med hjälp av helikopter tar de sig till platsen. Personerna hämtas och förs till sin bil några mil därifrån.

  Försvunnen person – Försvunnen person utanför Linköping.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Ljung, Linköping, Östergötlands län

  11:41 Polisen söker efter en försvunnen man i trakterna runt Ljung utanför Linköping. LSO enligt lagen om skydd mot olyckor är öppnad med syfte att hitta den försvunna.

  Mannen sågs senast vid 11-tiden igår. Polisen arbetar med informationsinhämtning och följer det vi kallar ledstänger. Med det menas vägar och stigar där mannen normalt vistas.

  Polisen har också hundar på plats samt en helikopter till vår hjälp. Det finns i nuläget ingen misstanke om brott i samband med försvinnandet.

  Mannen är cirka 180 centimeter lång och väger dryga 50kg. Mannen KAN vara klädd i lila jacka och gråa byxor samt gummistövlar.

  Ser du mannen kontakta polisen via 112.

  Uppdatering 17:10: Mannen har hittats välbehållen av polispatrull. Han ska vara vid god vigör efter påträffandet och polisen avslutar därmed sökinsatsen i området. Det finns i nuläget inga misstankar om brott kopplade till ärendet.

  Försvunnen person – Polisen söker en svampplockare som gått vilse.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Husby, Knivsta, Uppsala län

  Polisen kontaktas om en äldre kvinna som saknas av sitt sällskap i samband med svampplockning norr om Husby-Långhundra.

  Polisen har flera resurser, bland annat hundar, för att söka efter kvinnan. Även UAS (drönare med förare) och helikopter deltar i sökandet. 

  Uppdatering 21:42:
  Kvinnan är anträffad. Hon hittades av helikopter och är vid liv, men trött. Sökinsatsen avslutas.

  Övrigt – Tonårspojke faller flera våningar under lek och skadar sig.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Hägerneholmsvägen, Täby, Stockholms län

  Polis och ambulans larmas till Hägerneholmsvägen där en pojke i 15-årsåldern fallit flera våningar och skadat sig. Skadeläget är oklart men pojken är vaken och talbar när sjukvårdens helikopter tar honom till sjukhus och det finns dessutom vittnen till händelsen. Pojken har fallit i samband med en klätterlek då han tappat taget och det finns därför inga misstankar om brott.

  Bråk – Larm om bråk i bostad, flera personer skadade.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Hällesåkersvägen, Ernst Fontells Plats, Mölndal, Västra Götalands län

  Polis larmas till en bostad på Hällesåkersvägen. Det ska ha varit bråk i bostaden. Någon eller några uppges vara skadade, dock oklar omfattning. När polisen kommer fram så finns det ett stort antal personer i bostaden, samtliga utländska medborgare. En man hittas skadad på golvet, han andas men är okontaktbar. Det finns även ytterligare skadade i bostaden. Ambulanshelikopter med läkare tillkallas. Vissa språkproblem på platsen men en gärningsman pekas ut. Totalt var det 11-12 personer i bostaden.  Fler polispatruller ansluter till brottsplatsen som spärras av. Personer uppges ha lämnat bostaden i samband med händelsen, oklart hur många. Den man som pekats ut grips. Brottsmisstanken är då försök till mord alt. dråp. 

  Ytterligre en kvinna grips på platsen, hon avförs först till sjukhus för kontroll p.g.a. av skador. Övriga som befann sig i bostaden hämtas till förhör, troligen totalt 12 personer. Tekniker beställs för brottsplatsundersökning. Det är oklart hur många som är hemmahörande i bostaden som består av flera olika boenden.  

  Utredningsåtgärder pågår både på platsen och de som gripits samt hämtats till förhör förs till polishuset, Ernst Fontells plats. 

  Kl 11.00 Uppdatering:
  Förhör pågår fortfarande med de som hämtats in till förhör. Ingen av de misstänkta är i nuläget hörda. Ingen ny information kring skadeläget. Kvinnan befinner sig fortfarande på sjukhus. 

  Kl 13.25: Kontakt med Förundersökningsledningen, ingen ny information.

  Kl 17.30 Den man som hittades skadad i samband med bråket avled av sina skador. Han är i 65-årsålderrn och utländsk medborgare. Hans anhöriga har inte underrättats. 

  Den man i 40-årsåldern som greps är nu misstänkt för mord samt mordförsök. Mordförsöket han är misstänkt för är mot den kvinna i 35-årsåldern som också greps inledningsvis. Hon hade en del skador och fick föras till sjukhus. Gripandet hävdes och hon är inte längre misstänkt för brott.

  Mord/dråp, försök – Lägenhet beskjuts i Larsberg.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Larsberg, Lidingö, Stockholms län

  En lägenhetsdörr i Larsberg beskjuts med flera skott och polisen inleder en insats där bland annat helikopter används i syfte att hitta gärningsmannen . Personer befinner sig i lägenheten vid händelsen men inga personskador uppstår. Polisen rubricerar händelsen som försök till mord och grovt brott mot vapenlagen.
   

  Trafikolycka, personskada – Personbil körde av vägen på riksväg 77.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Knivsta, Uppsala län

  En polispatrull beordras till riksväg 77 utanför Knivsta där en mindre transportbil ska ha kört av vägen.

  Föraren, en man i 50-årsåldern, visade sig sakna körkort och han blev därför misstänkt för grov olovlig körning. Han transporterades med ambulanshelikopter till sjukhus med oklara skador.

  Fjällräddning – Fjällräddningsinsats för att undsätta sjuk man.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Riksgränsen, Norge, Kiruna, Norrbottens län

  Under lunchtid på söndagen kontaktas polisen gällande en man som blivit sjuk under sin vistelse i Riksgränsen, Kirunafjällen.

  Polisens vakthavande befäl fattar beslut om att inleda räddningstjänst med stöd av LSO, lag om skydd mot olyckor, för att undsätta mannen. Fjällräddare larmas.

  En helikopter från Norge kan dock hjälpa till med att hämta mannen varför fjällräddarna kan avbryta sitt arbete. Strax efter klockan 13:00 meddelades att helikoptern skulle lasta mannen och föra honom till sjukvård. 

  Trafikolycka, singel – Polis och ambulans kallas till länsväg 276 i höjd med Penningby med anledning av en trafikolycka.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Penningby, Norrtälje, Stockholms län

  En personbil har kört av vägen och skadeläget är oklart.

  Uppdatering och rättelse klockan 18:45

  Det är en motorcykel som kört av vägen. 

  Föraren kommer att föras till sjukhus med skador som bedöms som allvarliga.

  Vägen är helt avstängd under räddningsarbetet.

  Uppdatering klockan 19:00

  Föraren var vaken och talbar när denna fördes i ambulanshelikopter till sjukhus.

  Vägen är öppen för trafik igen.

  Fjällräddning – Kvinna undsatt från Kårsavagge i Kirunafjällen.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Kiruna, Norrbottens län

  Under eftermiddagen blir polisen kontaktad gällande en kvinna som blivit sjuk under sin fjällvistelse. 

  Polisens vakthavande befäl inleder räddningstjänst med stöd av LSO, lag om skydd mot olyckor. Vid klockan 14:19 meddelades att polisens helikopter lastat kvinnan för att möta upp vägburen ambulans dit hon överlämnades cirka 14:45.

  Trafikolycka, personskada – Frontalkrock på Ekerövägen.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Ekerövägen, Närlunda, Ekerö, Stockholms län

  Två bilförare frontalkrockar på Ekerövägen i höjd med Närlunda (i Ekerös centralort). Totalt förs sju personer till sjukhus, varav fem personer för kontroll. 
  Två personer, båda från samma fordon, förs med ambulanshelikopter. Det rör sig dels om en kvinna i tonåren som initialt är medvetslös men vaken och talbar vid ankomst till sjukhus. Dels om föraren, en man i 50-årsåldern, som blåst positivt i polisens sållningsinstrument och nu misstänks för grovt rattfylleri och vållande till kroppsskada.
  Framkomligheten på olycksplatsen är begränsad på grund av händelsen. Båda fordonen kommer att behöva bärgas och polisen jobbar bland annat med att höra vittnen till olyckan.

  Fjällräddning – Tonåring undsatt från Vålådalen, Årefjällen.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Vålådalen, Åre, Jämtlands län

  Under eftermiddagen kontaktas polisen gällande en tonåring som blivit sjuk under sin vistelse i Vålådalen, Åre. Pojken ingår i ett större sällskap.

  Polisens vakthavande befäl fattar beslut om att inleda räddningstjänst enligt LSO, lag om skydd mot olyckor. Fjällräddare kallas ut men återkallas då polisflyget kan hämta pojken med helikopter.

  Vid klockan 15:50 meddelas att helikoptern släppt av den nödställde. Insatsen avslutas. 

  Sammanfattning natt – Dagens presstalesperson är på plats.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Skaraborg, Uddevalla, Västra Götalands län

  Älvsborg, mordförsök

  I Borås kommun greps under gårdagskvällen en man för mordförsök. Mannen ska ha försökt strypa en kvinna som han har en relation med. Polis larmades till lägenheten då grannar hörde skrik och smällar från aktuell bostad. Kvinnan avfördes med ambulans, ej livshotande skador.

  05:53 Uddevalla, trafikolycka 

  En motorcykel kolliderade med en älg på Landsväg 694, nordost om Uddevalla. Föraren lastades i ambulanshelikopter med allvarliga skador. Motorcykeln togs i beslag.

  Uppdatering klockan 12:43, 2023-09-14

  Föraren av motorcykeln har avlidit till följd av sina skador. Anhöriga är underrättade.

  Övrigt

  I övrigt har polisen under natten i Västra Götalands län bland annat hanterat tre inbrottslarm, några trafikbrott och ett antal fyllerier.

  Mord/dråp – Man skjuten på Vanadisvägen.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Vanadisvägen, Stockholm, Stockholms län

  Flera personer ringer till polisen om att en man skjutits på Vanadisvägen av en gärningsman som lämnar platsen.
  Privatpersoner gör HLR på den skadade mannen tills ambulans tar över och för honom till sjukhus. Mannen har skadats svårt och polisen inleder en förundersökning om försök till mord samt grovt vapenbrott.

  Det finns ett flertal vittnen på plats som underlättar för polisen att få en bild av händelsen och en omfattande jakt med bland annat helikopter pågår för att hitta gärningsmannen.
  I skrivande stund är ingen person frihetsberövad. 

  Uppdatering kl 23:57
  Målsägaren som är en man i 20-årsåldern har avlidit på sjukhus. Anhöriga har underrättats. Förundersökningen gäller nu mord och grovt vapenbrott (rubriken till notisen är därför justerad).
  Polisen arbetar fortfarande på brottsplatsen med spårsäkring och dörrknackning. Ingen misstänkt gärningsman har ännu gripits, men flera personer har kontrollerats. 

  Uppdatering den 14 september klockan 06:57

  Under natten har polisens arbetat klart inom de avspärrningar som funnits runt brottsplatsen, de är därför borttagna. Det utredningsarbetet som gjorts under natten har ännu inte gjort att polisen kunnat gripa någon gärningsperson.

  Mord/dråp, försök – Man skjuten på Vanadisvägen.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Vanadisvägen, Stockholm, Stockholms län

  Flera personer ringer till polisen om att en man skjutits på Vanadisvägen av en gärningsman som lämnar platsen.
  Privatpersoner gör HLR på den skadade mannen tills ambulans tar över och för honom till sjukhus. Mannen har skadats svårt och polisen inleder en förundersökning om försök till mord samt grovt vapenbrott.

  Det finns ett flertal vittnen på plats som underlättar för polisen att få en bild av händelsen och en omfattande jakt med bland annat helikopter pågår för att hitta gärningsmannen.
  I skrivande stund är ingen person frihetsberövad. 

  Trafikolycka – Tre personbilar är involverade i en olycka på länsväg 503/Hällesåkersvägen vid Lindome.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Hällesåkersvägen, Lindome, Mölndal, Västra Götalands län

  Larmet kommer in via SOS. Räddningstjänst, ambulans och polis larmade till platsen. 

  Uppdatering kl. 08:17 Vägen är avstängd med anledning av olyckan.

  Uppdatering kl. 08:21 En av bilarna brinner enligt uppgift.

  Uppdatering kl. 08:26 Ambulanshelikopter landar.

  Uppdatering kl. 08:50 Fyra personer förda till sjukhus. En förd i ambulanshelikopter och tre i ambulans.

  Uppdatering kl. 13:04 En person är gripen misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri samt grovt vållande till kroppsskada. I samband med olyckan anträffar polisen även misstänkt stöldgods. En person är därför också gripen misstänkt för häleri/stöld.

  Trafikolycka, personskada – En person uppges ha blivit påkörd av ett fordon på E45, nordöst om Brålanda.

  Karta som med röd fyrkant ramar in Brålanda, Vänersborg, Västra Götalands län

  Ambulans är på plats och en ambulanshelikopter är beställd. Även polis är på väg fram till platsen. Skadeläget är för närvarande oklart. 

  Uppdatering 20.28: Den skadade personen har förts med ambulans till sjukhus. Vägen har varit avstängd under räddningsinsatsen men förväntas inom kort öppna för trafik i södergående riktning. Polisen kvarstannar på platsen för att dirigera trafiken och höra föraren av fordonet.

  Uppdatering 20.57: Polisen upprättar en anmälan gällande vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Misstänkt är en man i 40-årsåldern. Inga nya uppgifter om skadeläget för närvarande.