Karta som med röd fyrkant ramar in Eskilstuna, Jönköping, Jönköpings län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Åldringsbrott Åldringsbrott i Region öst

Eskilstuna, Jönköping, Jönköpings län

19:05 Tre olika fall av åldringsbrott i Region öst  har anmälts till polisen under dagen.

Fall 1: En kvinna som är över 90 år fick ett samtal från en misstänkt gärningsman som utgav sig ringa från banken i Eskilstuna. Han förmådde kvinnan att vara beredd på att han skulle komma och hjälpa henne. Under tiden skulle hon ta fram sina guldsaker och bankkort och lägga allt i ett kuvert som skulle hämtas. Så skedde också.

Fall 2: En kvinna, över 90 år, fick ett samtal från någon som skulle skicka en annan person att hämta hennes nycklar och bankkort samt andra personliga värdesaker som skulle läggas i ett brev.

Fall 3: En kvinna i 90-årsåldern ringdes upp av en misstänkt gärningsman som utgav sig ringa från en bank i Jönköping. Gärningsmannen påstod att kvinnan var utsatt för brott och att banken skulle hjälpa henna. Han förmådde kvinnan att lägga bankkortet i ett kuvert utanför dörren så att det kunde hämtas.

Den här typen av brottslighet mot äldre medmänniskor är svår att stå emot för de drabbade. Polisen är angelägen om att upplysa allmänheten om vad som pågår då brottsoffren ofta känner stor skam när de förstår att de blivit lurade.

Medbogarna kan här göra skillnad genom sina iakttagelser om misstänkta personer men och med förebyggande samtal i sina familjer. Banker ber aldrig sina kunder att lägga värdesaker eller bankkort i ett kuvert som skall hämtas av någon medhjälpare.

Uppdatering 21:42 Ytterligare en Jönköpingskvinna i 90-årsåldern har drabbats. Hon blev uppringd av en person som uppgav sig vara från banken. Det skulle ha försvunnit pengar från hennes konto och därför skulle hennes kort bytas ut och det skulle ske genom att den misstänkta gärningsmannen skulle komma och hämta det.

Mest läst av andra