Karta som visar ungefär var händelsen Åldringsbrott: Flera nya åldringsbrott/bedrägerier i Jönköping i närtid. inträffat Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Åldringsbrott Flera nya åldringsbrott/bedrägerier i Jönköping i närtid.

Jönköping, Jönköpings län

De senaste dagarna har nya bedrägerier och bedrägeriförsök inträffat i Jönköping.

Polisen har fått vetskap om flera åldringsbrott i Jönköpingsområdet de senaste dagarna. Det handlar om bedrägerier och bedrägeriförsök där gärningspersonerna via telefon har lurat eller försökt lura äldre personer på pengar. Igår och idag har åtta anmälningar inkommit till polisen.

I dessa åtta anmälningar har samtliga drabbade personer varit födda 1939. En person har blivit av med pengar från sina bankkonton. De andra sju har anmält försök till bedrägeri och inte blivit av med några pengar. I majoriteten av anmälningarna har bedragaren utgett sig vara från ett Inkassoföretag gällande en eller flera obetalda räkningar. I två av fallen har personerna fått meddelande skickade till sig via chattappen ”Messenger” där avsändaren ser ut att vara en person de är vän med. En person blev uppmanad att fota av QR-koder för att vara med i en tävling, och i samband med det har bankkonton tömts. En annan har uppmanats att skriva sitt telefonnummer och bekräfta kontouppgifter via ”Messanger”.  

Polisen vill nu att allmänheten är extra uppmärksam mot denna typ av brottstrend. I nuläget har polisen inte tillräckligt mycket information om tillvägagångssättet med QR-koder, men var uppmärksam med vem som är avsändare när du använder en QR-kod. Prata gärna med äldre personer i din omgivning och upplys dem om att vara vaksam i kontakter via telefon och på nätet.

Marco Sannelius är gruppchef på bedrägeriutredningar i Jönköping. Han finns tillgänglig för media i mån av tid och nås på telefon: 010-56 67922.


Skydda dig mot falska telefonsamtal:

* Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

* Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

* Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

Mest läst av andra