Gå direkt till de mest lästa händelserna från Polisen

Övrigt Idag är det 112-dagen 2019.

Jönköpings län

Idag är det 112-dagen.

112 är nödnumret som gäller i Europa. Var du än befinner dig i EU kan du ringa 112 och få hjälp i en nödsituation. Detta uppmärksammas i hela Europa varje år den 11 februari.

Genom att ringa 112 kan du nå samhällets alla hjälpresurser, som till exempel polis, räddningstjänst, ambulans, fjällräddning, giftinformation, socialjour och jourhavande präst.

Idag har nästan alla, vuxna som barn en mobiltelefon i fickan. Och med den kan man nå SOS även om du inte har kontakt med din egen operatör eller pengar kvar på kontantkortet. Det här är bra, men det leder också till väldigt många SOS-samtal. Varje år rings det 3,5 miljoner samtal till 112. För att så många som möjligt ska få hjälp så fort som möjligt är det viktigt att inte ringa 112 i onödan.

Du som är förälder till ett barn uppmanas att hedra den här dagen genom att prata med ditt/dina barn om vikten av att aldrig ringa 112 på skoj eller i onödan. Den som ringer 112 i onödan kan nämligen hindra någon annan att få snabb hjälp i en riktig nödsituation! Lär dina barn mer om 112 idag.

Här nedan kan du läsa mer om 112 och om SOS alarm, som tar emot samtalen.

Drabbat av inbrott eller är rädd för att bli?

På vår särskilda sida om inbrott kan du läsa mer om hur du gör för att bäst skydda dig mot inbrott och vad du ska göra om du har fått ett inbrott.

Mest läst av andra