Karta som med röd fyrkant ramar in Östergötland, Jönköpings län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Övrigt Skrämmande meddelande sprids på sociala medier bland barn och ungdomar.

Östergötland, Jönköpings län


I måndags kväll tog polisens kontaktcenter emot ett samtal från en förälder till en nioårig flicka bosatt i Östergötland.

Flickan hade för några dagar sedan tagit emot ett meddelande på det sociala mediet ”Snapchat”. I texten som skickades beskrevs det på ett detaljerat sett hur hon skulle dödas av ett spöke om hon inte skickade meddelandet vidare till minst tio personer. Meddelandet hade hon fått av vänner som i sin tur blivit rädda när de fått meddelandet skickade till sig. Och sen var spridningen igång.

Polisregion Öst har de senaste dagarna tagit emot samtal från flera föräldrar vars barn har blivit mycket rädda och haft svårt att sova på nätterna efter att ha tagit emot liknande meddelanden. Den här typen av kedjebrev som skickas runt är inte helt ovanliga, och det är inte sällan som de cirkulerar just kring tiderna runt Halloween. Den som skapar ett meddelande som detta, avsett att skapa rädsla och fruktan hos den som tar emot det, kan göra sig skyldig till olaga hot eller ofredande.

Ett barn som tar emot den här typen av meddelande reagerar troligen inte på samma sätt som en vuxen. Vad som av en vuxen kan uppfattas som orimligt och påhittat kan uppfattas som mycket mer verkligt och skrämmande av ett barn.

Polisen uppmuntrar föräldrar till barn och ungdomar som använder sociala medier att ha insyn i vad som sker på nätet. Prata med ditt barn om vad man skriver och tar emot på nätet, uppmana ditt barn att inte skicka vidare sådana här meddelanden, och var uppmärksam på om barnet verkar oroligt och ängsligt.

Frågor kan besvaras av Presstalesperson Åsa Willsund 010-56 65973, eller polisens pressnummer 010-56 92366.


Generella råd till barn och föräldrar vars barn är aktiva på internet:


https://polisen.se/Arkiv/Nyhetsarkiv/Gemensam/Sa-kan-du-skydda-barnen-pa-internet/

https://polisen.se/Utsatt-for-brott/Olika-typer-av-brott/Barn-och-ungdomar/Om-barn-och-ungdomar-/

Polisen Jönköpings län

Mest läst av andra