Karta som visar ungefär var händelsen Polisinsats/kommendering: Sammanfattning av polisinsatsen som skedde under gårdagen. inträffat Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Polisinsats/kommendering Sammanfattning av polisinsatsen som skedde under gårdagen.

Västra Götalands Län, Värnamo Kommun, Gislaveds Kommun, Jönköping, Jönköpings län

Polisen i Värnamo koordinerade under gårdagen en omfattande polisinsats med tillslag på flera orter i Jönköpings, Hallands och Västra Götalands län. Insatsen resulterade i gripandet av två män. Männen är i 20- respektive 30-årsåldern. Den exakta platsen för gripandena kan i nuläget inte specificeras, med anledning av pågående förundersökning.

Personerna är nu anhållna misstänkta för försök till mord respektive grovt olaga hot. Båda personerna är välkända av Polisen och har tidigare varit föremål för polisens insatser.

Gårdagens insats var en del i förundersökning om försök till mord och grovt olaga hot. Brotten skedde i Värnamo kommun den 9 april respektive Gislaveds kommun den 11 april. Händelserna har kopplingar till konflikter mellan kriminella nätverk och personer som varit aktuella i området under de senaste åren. Av förundersökningsskäl kan adresserna inte närmare preciseras.

Polisen i Värnamo har genom de senaste årens händelser byggt god kunskap om konflikterna och dess aktörer. Genom medvetna strategier, väl utarbetade metoder och med en väl fungerande samverkan med bland annat Värnamo Kommun och bostadsbolag har Polisen i Värnamo gjort stora framsteg i det brottsförebyggande arbetet i de miljöerna. Under perioder när det varit lugnare avseende grova våldsbrott har det proaktiva arbetet fortsatt och fokus och resurs lagts på att försvåra kriminell etablering. Det arbetet kommer fortsätta även efter gårdagens frihetsberövanden.

Även om händelser, likt de som nu utreds, är svåra att förutse var det kunskapen och erfarenheterna om de tidigare konflikterna som gjorde att händelserna snabbt kunde kopplas samman och att utredningen kunde leda fram till gårdagens insats.

Förundersökning i de aktuella ärendena leds av åklagare vid Åklagarkammaren i Jönköping.

Mest läst av andra