Karta som med röd fyrkant ramar in Stockholm, Haninge, Östergötlands län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Åldringsbrott Polisen inleder en förundersökning avseende grovt bedrägeri efter att en äldre kvinna utsatts för ett åldringsbrott.

Stockholm, Haninge, Östergötlands län

En kvinna i 85-årsåldern i Haninge har den senaste tiden tagit emot ett antal telefonsamtal från bedragare som sagt sig jobba på hennes bank. Man har påstått att hennes bankdosa måste bytas ut och på så vis förmått henne att logga in på internetbanken. Flera hundratusen kronor har därefter försvunnit från kvinnans konto. Efter att kvinnan insett att hon utsatts för brott har polisen inlett en förundersökning om grovt bedrägeri. 

Antalet inkomna ärenden till polisen i Region Stockholm angående bedrägerier där äldre personer är målsägare är för närvarande högt. I många fall vilseleder bedragarna de äldre personerna genom att per telefon säga att de är bankpersonal eller poliser som ska "hjälpa till" efter ett påstått bedrägeriförsök. Det är också vanligt med hembesök då bedragarna tar med sig kort, koder och/eller värdeföremål från brottsoffret. Detta kan till exempel motiveras med att kortet ska bytas ut eller att värdeföremålen ska hållas säkra från stöld. 
Lämna aldrig ut kort eller koder till främlingar. Och logga aldrig in med bank-id eller bankdosa på uppmaning av någon som ringt upp dig på telefon. Vare sig banker eller polisen har det som arbetsmetod. 

Mest läst av andra