Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län.

Karta som med röd fyrkant ramar in Kisa, Stockholm, Kinda, Östergötlands län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Bedrägeri Man anhållen misstänkt för bedrägeri mot äldre kvinna i Kisa i går kväll.

Kisa, Stockholm, Kinda, Östergötlands län

Under onsdagskvällen blev kvinna i 80-årsåldern i Kisa utsatt för ett bedrägeri över telefon. En man ringde vid 19-tiden och uppgav att han ringde från kvinnans bank. Mannen uppgav att någon försökt göra en överföring från kvinnans konton, och för att han skulle kunna spärra hennes konton ville han att hon skulle logga in med sitt mobila bank-ID. Efter att hon gjort detta och avslutat samtalet, ringde hon upp sin bank för att kontrollera att samtalet verkligen kom från dem. Det gjorde det inte, hennes bank kunde däremot konstatera att någon hade överfört 100 000 kronor från hennes konto. En anmälan om bedrägeri upprättades.

Vid 21.40 i går greps en person i Stockholm, misstänkt för bedrägeri mot målsäganden i Kisa. Han anhölls senare under natten, på sannolika skäl misstänkt för bedrägeri. Ytterligare en person är anhållen i sin frånvaro i ärendet, även det i Stockholm. De båda misstänkta är män i 20-årsåldern. Polisen har i nuläget inga ytterligare kommentarer att lämna kring själva gripandet.

Polisen uppmanar alla äldre personer, och deras anhöriga, att vara uppmärksam på och kritisk till okända personer som ringer upp dig per telefon. Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon över telefon. Använd aldrig din bankdosa eller bank-ID på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör, vare sig det handlar om en bank, eller något annat företag, skulle be dig om att göra det över telefon.

Om man känner sig osäker på vem som ringer, be om att få ett nummer som du kan ringa tillbaka till personen på. Lita inte på den som kontaktar dig bara för att personen har uppgifter om exempelvis vilken bank eller vilken teleoperatör som du använder. Uppgifter som dessa är lätta att få tag på.

Om du eller någon som du känner drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående samt gör en polisanmälan på 114 14.

Mest läst av andra