Karta som med röd fyrkant ramar in Mantorp, Linköping, Mjölby, Motala, Terminalen, Östergötland, Östergötlands län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Bedrägeri Polisen varnar för skimning på obemannade tankstationer i Östergötland.

Mantorp, Linköping, Mjölby, Motala, Terminalen, Östergötland, Östergötlands län

Polisen i Östergötland har den senaste tiden sett ett ökat antal fall av skimningsförsök på i första hand obemannade tankstationer på olika håll i Östergötland. Flera försök har skett i Mantorp och Linköping och något enstaka i Mjölby och Motala.

Risken för att bli utsatt för skimning finns inte bara på obemannade tankstationer utan kan även förekomma i uttagsautomater och andra betalterminaler där betal- och kontokort används.

Med anledning av detta vill polisen varna allmänheten för riskerna att bli utsatt för dessa brott. Aktuella brottsrubriceringar i dessa fall är skadegörelse och försök till bedrägeri och i förlängningen även fullbordade bedrägerier med ekonomiska förluster för de drabbade.

Det går inte att entydigt och enkelt beskriva hur man ser att en betalterminal har en skimningsutrustning monterad.  De har olika färg och utseende men en gemensam faktor är att den inte ska väcka uppmärksamhet utan uppfattas som en del av betalterminalen. Förutom skimningsfunktionen kan det även finnas en liten webkamera som ska registrera vilken kortkod som slås. Ett allmänt råd är att alltid skydda sin pinkod.

Huvuddelen av de anmälningar polisen hittills fått in har anmälts i efterhand och när betalterminalen har undersökts har utrustningen varit borttagen, vilket försvårar utredningen avsevärt.

Polisen önskar därför att de som upptäcker eller misstänker skimningsutrustning kontaktar polisen direkt via 114 14 eller 112 för att möjliggöra snabba insatser från polisen. Har man använt sitt kort i terminalen bör man också spärra sitt kort omgående.

Polisen Östergötland

Mest läst av andra