Karta som med röd fyrkant ramar in Navestad, Skäggetorp, Norrköping, Östergötlands län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Polisinsats/kommendering Våldsamt upplopp i stadsdelen Navestad, Norrköping. Texten uppdateras löpande.

Navestad, Skäggetorp, Norrköping, Östergötlands län

I stadsdelen Navestad i Norrköping sköt polis varningsskott klockan 15.02. Detta efter att ett våldsamt upplopp startat.


Polisen arbetar med en stor insats och har nationell förstärkning på plats. Ett bildäck och en bil har brunnit i stadsdelen. Polisen övervakar stadsdelen med UAS (drönare).

De personer som är del av det våldsamma upploppet uppskattas till omkring 150 personer. Ingen person, varken polis eller civil ska än så länge ha kommit till skada.

Den icke tillståndsgivna allmänna sammankomst som kan vara anledning till att personer har samlats i Navestad verkar med stor sannolikhet inte bli av, och har enligt polisens bedömning heller inte haft för avsikt att genomföras.

Texten kommer att uppdateras regelbundet. 

15:58 Ett antal personer har omhändertagits för ordningsstörning. 

16:45 Läget är ofärändrat i Navestad. Polisen finns kvar med ett stort antal poliser. Våldet riktat mot poliser fortsätter. Polisens fokukus är att stävja våldet så att Skäggetorp kan vara en trygg och säker plats för alla. Personer som har en framträdande roll i det våldsamma upploppet omhändertas med stöd av polislagen. Fyra personer har gripits för våldsamt upplopp.

Alla samtal från media som rör det våldsamma upploppet hänvisas åter till polisens ordinarie pressnummer 010-56 92366.

17:10 Polisen har avlossat varningsskott.

17:20 Under en attack mot polis avlossades varningsskott. Till följd av skottlossningen kan en man ha träffats av en rikoschett i benet. Personen, en man, är förd till sjukhus för vård. Skadeläget är inte känt, men han var vaken och pratade när han fördes till sjukvård med ambulans. Polisen är enligt gällande rutin tagen ur tjänst och händelsen kommer att utredas. 

18:30 Nya uppgifter: Uppgiften ovan från 17:20 kompletteras med följande: Polisen avlossade flera varningsskott. Tre personer verkar ha träffats av rikoschetter och vårdas nu på sjukhus. Samtliga tre skadade är gripna misstänkta för brott. 

19:00 Läget i Navestad är just nu lugnare. Det pågår just nu ingen stenkastning. Oavsett utveckling så kommer polisen att vara kvar i området minst över kvällen och natten. 

20:00 Ikväll ungefär klockan 20:45 kommer kommenderingschef för dagens insatser i Norrköping och Linköping, Mikael Backman, att finnas på plats utanför polishuset i Norrköping. Han kommer att vara tillgänglig för korta intervjuer med media. Detta ska inte uppfattas som en pressträff, utan en möjlighet att ställa korta frågor om dagens insatser. 

21:35 Läget i Navestad bedöms nu som lugnt. Inga våldsamheter har inträffat på flera timmar. Polisen kommer som tidigare skrevs att finnas på plats i Skäggetorp med en stor resurs under resten av kvällen och natten.

Polisens presstalesperson avslutar nu sin tjänstgöring för kvällen och är åter i tjänst imorgon bitti. Om nya oroligheter uppstår under natten kommer presstalesperson att kallas in och komma ut med information. Som läget är nu finns inga nya uppgifter att lämna.

Händelsen i media

Mest läst av andra