Karta som med röd fyrkant ramar in Krokek, Norrköpings Kommun, Jönköpings Län, Östergötland, Norrköping, Östergötlands län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Stöld Ännu ett fall av åldringsbrott.

Krokek, Norrköpings Kommun, Jönköpings Län, Östergötland, Norrköping, Östergötlands län

10.22 Polisen fick samtal om ytterligare ett fall av åldringsbrott. Den här gången är det en äldre dam i Krokek, Norrköpings kommun, som har drabbats. Två kvinnor ska ha ringt på dörren och utgett sig för att vara läkare, och sedan ha trängt sig in i bostaden.

Detta ska ha hänt i lördags vid kl 12, men det var först i dag som kvinnan upptäckte att guldsmycken saknades.

11.51 Polis har varit på plats och sökt spår, samt upprättar en anmälan om stöld.

Polisen har tagit emot ett stort antal anmälningar om åldringsbrott de senaste veckorna, framför allt i Jönköpings län, men även i Östergötland och andra platser i landet.

Signalement och tillvägagångssätt stämmer ofta överens: två unga kvinnor med mörkt hår som talar ingen eller dålig svenska. De utger sig för att vara från hemtjänsten, eller läkare, eller ber att få fylla på en vattenflaska. Även andra varianter förekommer, men målet är att ta sig in i bostaden och stjäla.

Ofta har en kvinna ringt på dörren, medan den andra kvinnan har stått i närheten utom synhåll. Den andra kvinnan har sedan smitit in när den drabbade inte märkt det.

Polisen är mycket mån om att få mer information om stölderna för att få stopp på kvinnorna. Den som har blivit utsatt, eller som precis har sett något som tycks ha med denna typ av brottslighet att göra, bör omedelbart ringa 112. Om man har uppgifter som inte är lika akuta bör man ringa 114 14. Man kan också fylla i polisens kontaktformulär: https://polisen.se/Ostergotland/Kontakta-oss/kontaktformular/Kontaktformular-region-Ost/

Det finns flera sätt att skydda sig mot denna typ av brott:

  • Håll ytterdörren låst även när du är hemma.
  • Var vaksam om någon ringer på och du inte väntar besök.
  • Är du minsta osäker – öppna inte dörren.
  • Förvara inte kontanter eller värdefulla smycken lättillgängligt i hallen eller i sovrummet där tjuvarna brukar leta först.

Polisen Östergötland

Mest läst av andra