Gå direkt till de mest lästa händelserna från Polisen

Övrigt Polisens insats vid kvällens fotbollsmatch MFF-HIF – uppdateras

Håkansson, Malmö, Skåne län

Ett stort antal besökare väntas till fotbollsmatchen mellan Malmö FF och Helsingborgs IF torsdagen den 26 september. Därför kommer polisen att ha en hög närvaro vid Stadion och i centrala delar av Malmö.

Matchen kommer att innebära en viss trafikpåverkan, som kan få effekt redan när folk ska åka hem från jobbet, i anslutning till Stadion och på större gator mellan Stadion och centrum. Polisen uppmuntrar de som har möjlighet att lämna bilen hemma och istället gå, cykla eller åka kollektivtrafik till matchen.

Polisen arbetar tillsammans med klubbarna och supportergrupperingarna och värnar om en positiv stämning för att gemensamt skapa goda förutsättningar för trygga evenemang. Evenemanget hanteras av polisen som en särskild händelse och kommenderingens uppgift är att undvika ordningsstörningar och förebygga och ingripa mot brott. Varje enskilt polisiärt ingripande ska föregås av en behovs- och proportionalitetsbedömning – åtgärden ska alltså vara rimlig i förhållande till situation och brott.

– Vi hoppas att kvällens evenemang fortlöper i bästa anda, att det blir en riktig fotbollsfest. Vi jobbar för att matchen ska bli trygg och säker – både för dem som väljer att gå på matchen och för andra Malmöbor. Vi kommer inte att tolerera våld eller ordningsstörningar, säger kommenderingschef Mats Karlsson.

Arenaområdet är kameraövervakat. Polisen använder sig också av helikopter som man har stor nytta av i brottsförebyggande arbete i realtid men också vid eventuellt utredningsarbete i efterhand.

Både polisen och arrangören kommer att arbeta aktivt med tillträdesförbuden: Polisen med att anmäla personer, som till exempel tänder bengaliska eldar, och arrangörerna med att säkerställa att personer med tillträdesförbud inte släpps in på arenan.

Polisen i region Syd arbetar alltmer strukturerat med det. För ett år sen var det knappt en handfull personer i regionen som hade tillträdesförbud och alltså inte släpptes in på landets arenor. Nu är motsvarande siffra 31. MFF har 18 supportrar med tillträdesförbud och HIF 11. I hela landet har 109 personer just nu tillträdesförbud.

– Tillträdesförbudet är ett av våra viktigaste verktyg för att få bort otillåten pyroteknik från läktarna. Vi har tagit stora kliv i frågan under det senaste året och kommer att fortsätta driva det arbetet, säger Mats Karlsson.

Frågor – från medier – om matchen hanteras av Catarina Håkansson på telefonnummer 076 781 07 40, torsdagen den 26 september 2019, cirka klockan 16.00 till 22.30.

Uppdatering 19.30: Under marschen till Stadion tändes ett antal bengaler och några bangers kastades.

Fyra HIF-supporters avlägsnades utanför Stadion, enligt polislagen §13, på grund av ordningsstörning eller risk för sådan.

Strax före matchen tändes ett hundratal bengaler vid MFF-sidan, inne på Stadion.

Uppdatering 22.50:

Kommenderingen är nu avslutad och kvällen summeras:

I samband med matchstart tändes cirka 100 bengaliska eldar och i samband med matchslut omhändertogs ett tjugotal personer enligt PL13.

– Insatsen har i stort gått enligt plan. Det är den omfattande pyrotekniken som fortsatt är ett problem som försätter folk i fara. Majoriteten av besökarna har uppträtt på ett fantastiskt sätt, säger kommenderingschef Mats Karlsson.

Fotbollsmatchen i siffror

Frihetsberövanden:

• Lob, lagen om omhändertagande av berusade personer: 2

• Avlägsnande enligt PL 13: 27

Upprättade anmälningar:

• Framkallande av fara för annan: 1

• Våld mot tjänsteman: 1

• Brott mot ordningslagen: 1 (cirka 100 bengaliska eldar)

Tillträdesförbud:

• Ansökan om tillträdesförbud: 1 (fler är under bearbetning)

Mest läst av andra

Brand Villabrand i Olofsbo.

Falkenberg, Hallands län

Räddningstjänst och polis larmas till en villabrand. Villan är enligt uppgifter från SOS helt övertä...