Övrigt Polisnärvaro vid valmöte på Stortorget.

Stortorget, Mötet, Malmö, Skåne län

Det politiska partiet Alternativ för Sverige har fått tillstånd för ett valmöte som ska hållas på Stortorget i Malmö mellan 17.30–19.30. Med anledning av detta kommer polisen att vara på plats för att det politiska mötet ska kunna hållas, åhörare ska kunna lyssna och eventuella meningsmotståndare ska kunna utrycka sina åsikter. Ett område på Stortorget kommer att spärras av enligt polislagens 24:e paragraf. Polisen kommer att ha hög synlighet och agera kontaktskapande i syfte att förebygga brott och förhindra ordningsstörningar. Polisens volontärer kommer också att befinna sig på och i anslutning till Stortorget för att kunna hjälpa och svara på frågor från allmänheten.

På platsen kommer polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford att befinna sig för att kunna svara på frågor från massmedia. Presstalesperson på ledningscentralen går att nå via telefonnummer 070-98 02 769 fram till klockan 21.15.

Läs mer om hur polisen arbetar vid demonstrationer via länken.

Uppdatering 20.45: Valmötet avslutades strax innan 19.30 och talarna lämnade platsen. Under valmötets gång omhändertogs åtta personer varav de flesta för störande av allmän sammankomst. Två av dessa fördes till arresten i Malmö och de andra avvisades eller avlägsnades från Stortorget. En man greps misstänkt för misstänkt för ofredande och en kvinna greps misstänkt för brott mot lagen om förbud mot maskering och brott mot knivlagen.*

Polisinsatschefen på Stortorget uppskattade antalet det totala antalet besökare till 250-300 personer. Polisens bedömning är att läget var relativt lugnt.

*Med reservation att all avrapportering ännu inte är klar. Några siffror kan justeras och misstankar samt anmälningar kan tillkomma.

Mest läst av andra