Karta som med röd fyrkant ramar in Gungor, Skåne, Skåne län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Övrigt Fingerade nödsituationer/falskt larm.

Gungor, Skåne, Skåne län

Polisens regionledningscentral har under dagen och den senaste tiden mottagit ett flertal ärenden om personer som fastnat i gungor, företrädesvis på lekplatser. De nödställda har varit barn och ungdomar, ärendena har spridning över hela Skåne. Dylika ärenden är i första hand ett fall för räddningstjänsten, som blir larmade för att hjälpa personen i svår belägenhet.

Det har visat sig att den svåra belägenheten med att fastna i en gunga är fingerad i syfte att få dit räddningstjänst och för att filma det hela. Filmen ska sedan publiceras på sociala medier för spridning, ett fenomen som kallas ”Stuck in the swing”.

Polisen ser allvarligt på företeelsen och vill i samverkan med Räddningstjänsten Syd med kraft avråda från beteendet. När räddningstjänsten larmas till och är upptagna med fingerade nödsituationer, är risken stor att hjälpen till verkliga nödsituationer blir fördröjd och att det får allvarliga konsekvenser. Dessutom är det ett brott att falskeligen larma om en nödsituation, en anmälan om falskt larm kan komma att upprättas.

Polisen och Räddningstjänsten Syd vill uppmana föräldrar och vårdnadshavare att prata med sina barn och ungdomar, att allvaret i att fingera en nödsituation och att falskeligen larma räddningstjänst betonas.

Drabbat av inbrott eller är rädd för att bli?

På vår särskilda sida om inbrott kan du läsa mer om hur du gör för att bäst skydda dig mot inbrott och vad du ska göra om du har fått ett inbrott.

Mest läst av andra