Polisinsats/kommendering Fotbollsderby i Helsingborg.

Malmö, Olympia, Gisela Trapps Väg, Stattena, Södra Uppgången, Knutpunkten, Trädgårdsgatan, Fors, Helsingborg, Skåne län

Polisen hälsar dig välkommen till matchen mellan Helsingborgs IF och Malmö FF söndagen den 2 juni 2019 på Olympia i Helsingborg. Vi hoppas på fotbollsfest och vill med vårt arbete stärka den positiva supporterkulturen och underlätta för alla som vill uppleva evenemanget.

För Malmö supportrar som kommer med bil eller tåg:

För dig som kör bil finns ett antal parkeringar att välja på. Norr om Olympia finns bl a Fredriksdals parkering med adress Gisela Trapps väg och Stattena centrum.

För dig som åker tåg hänvisar vi till den södra uppgången på Knutpunkten och därefter en promenad till Olympia via Trädgårdsgatan. Polisen kommer att ha personal på plats i anslutning till Knutpunkten och perrongerna för att underlätta för dig.

 Säkerheten inne på arenan är av största vikt. Vi vill gärna nämna att Olympia numera innehåller en omfattande kameraövervakning av hela arenaområdet vilket betydligt underlättar polisens utredningsarbete under och efter matcher.

Många som besöker fotbollsmatcher av idag känner rädsla för pyrotekniken och mår dåligt av röken. För allas trevnad verkar vi för att matchen kan genomföras utan störningar och matchavbrott. Vi är aktiva i att ansöka om tillträdesförbud för de individer som inte respekterar sina medmänniskor.

Matchen kommer att innebära en viss trafikpåverkan i anslutning till arenan och på större gator mellan arenan och centrum. Publik som har möjlighet uppmanas att lämna bilen hemma och istället gå, ta cykeln eller åka buss till matchen.

Polisen arbetar långsiktigt med att stärka den positiva supporterkulturen och därigenom minska otryggheten, brott och ordningsstörningar vid idrottsevenemang. Fotboll och andra idrottsevenemang ska vara en välkomnande och positiv publikfest för alla.

Uppdatering:

Nu när matchen startas kan vi sammanfatta att det varit allmänt lugnt med ett fåtal omhändertagna.

En HIF supporter omhändertogs enligt polislagen 13§ på Södergatan i Helsingborg.

Vid MFF supportrarnas marsch till Olympia kastades så kallade ”bangers” ut från kön, en person omhändertogs enligt polislagen 13§  framme vid insläppet, misstänkt för skadegörelse.

Vid HIF supportrarnas marsch kastades glas mot polispersonal. Framme vid insläppet blev fyra supportrar omhändertagna enligt polislagen 13§ då bråk uppstod vid insläppet.

Ett femtiotal bengaler tändes på Malmösidan inne på Olympia innan matchen startats.

Uppdatering:

Precis innan matchen startar omhändertas två personer vid Malmös insläpp, en misstänks för att ha kastat en banger på vägen till Olympia och den andre har en banger på sig vid visitering. En hel del bengaler tänds inne på Olympia, framför allt på Malmös sida men även en del på Helsingborgs sida vilket resulterar i att matchen stoppas under en kortare stund.

Arrangören hittade 80 stycken rökfacklor i ett utrymme på Olympia innan matchen och detta bidrog till stor del att matchen kunde genomföras utan större avbrott.

Polisen vill även berömma de båda lagens supportrar som visat ett stort tålamod vid de långa köerna vid insläppen och vid visiteringarna.

Efter matchen slussas merparten de båda lagens supportrar ut från Olympia och följs av poliser i två olika riktningar ner mot centrum. Nere i centrum försöker delar av HIF supportrarna att nå MFF supportrarna och det blir en del oroligheter med flera försök. Under tiden stod trafiken still mellan Knutpunkten och Hamnpaviljongen en kortare stund tills polisen fick kontroll över området. En person blev misshandlad vid Knutpunkten och fick vård av ambulanssjukvård. En person är gripen, misstänkt för misshandeln.

Totalt har 11 personer omhändertagits en person är gripen av polis och en anmälan om tillträdesförbud har upprättats. Det är i nuläget oklart hur många polisanmälningar som upprättats i samband med kommenderingen.

I stort gick kommenderingen som planerat där man tagit höjd för ordningsstörningar och vårt arbete för att fotbollsmatcher ska vara ett välkomnande och en positiv upplevelse fortsätter oförtrutet.

 

Frågor om polisens arbete relaterat till fotbollsmatchen besvaras av Patric Fors på 0722-183478.

Mest läst av andra