Karta som med röd fyrkant ramar in Skåne, Ödåkra, Karlshamn, Helsingborg, Lammhult, Olofström, Älmhult, Växjö, Göteborg, Trelleborg, Kristianstad, Skåne län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Polisinsats/kommendering Omfattande insats mot falska poliser

Skåne, Ödåkra, Karlshamn, Helsingborg, Lammhult, Olofström, Älmhult, Växjö, Göteborg, Trelleborg, Kristianstad, Skåne län

Polisens bedrägerisektion i region Syd genomförde under tisdagen ett omfattande tillslag mot bedragare som jobbat under täckmantel som falska poliser och lurat äldre medborgare runt om i södra Sverige på pengar och värdesaker.

Sammanlagt har fem misstänkta män frihetsberövats under tisdagens tillslag på olika adresser runt om i Skåne. Brottsmisstankarna gäller grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri samt penningtvättsbrott. Fyra av de misstänkta männen, som är i 20-30 årsåldern, har anhållits misstänkta för grovt bedrägeri och en man i 20-årsåldern har förhörts misstänkt för penningtvättsbrott.

De misstänkta ingår i en brottsgruppering med kriminella personer som specialiserat sig på att lura äldre medborgare genom telefonsamtal där man säger sig komma från banker, kreditinstitut eller polisen. Allt för att lura av de äldre inloggningsuppgifterna till offrens internetbanker. Den kriminella grupperingen misstänks för att lurat av äldre personer kontanter för mångmiljonbelopp. 

- I den här utredningen gäller misstankarna att man uppträtt som falska poliser och förmått de drabbade att lämna ifrån sig bankkort med pinkod och värdeföremål vid hembesök av falska poliser. De grova bedrägerierna har initierats via telefonsamtal berättar Pontus Krüger vid polisens bedrägerisektion i region syd.

Vid det omfattande tillsaget under tisdagen har poliser från flera olika enheter inom polisen deltagit. Brotten som ingår i denna försundersökning har inträffat på följande orter:

Ödåkra, Karlshamn, Helsingborg, Lammhult, Olofström, Älmhult, Växjö, Göteborg samt Trelleborg.

Förundersökningen leds av vice chefsåklagare Jenny Lindell, Kristianstad.

Mest läst av andra