Karta som med röd fyrkant ramar in Stadsbiblioteket, Fristadstorget, Jönköping, Linköping, Kart, Eskilstuna, Södermanlands län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Stöld Två liknande stölder av mobiltelefoner.

Stadsbiblioteket, Fristadstorget, Jönköping, Linköping, Kart, Eskilstuna, Södermanlands län

Polisen fick under onsdagskvällen in två anmälningar om stölder av mobiltelefoner i Eskilstuna, med samma tillvägagångssätt. Den ena skedde på stadsbiblioteket på Kriebsensgatan och den andra på en restaurang vid Fristadstorget.

Stölden på biblioteket inträffade vid 16.30-tiden. En man hade kommit fram till en kvinna som satt vid ett bord. Hon hade sin mobiltelefon på bordet. Mannen ska ha lagt fram en lapp med text på italienska och undrat om hon kunde översätta. Lappen placerades över kvinnans mobiltelefon. Han fick ingen hjälp och lämnade platsen. När han var försvunnen upptäckte kvinnan att hennes mobiltelefon var borta. Mannen beskrevs som flintskallig, smal, och i 25-30-årsåldern.

Vid 16.50 hände samma sak på en restaurang vid Fristadstorget. En kvinna hade sin mobiltelefon på bordet när en man kom fram med en lapp på italienska. Han tog även hennes mobiltelefon.

Polisen har upprättat två anmälningar om stöld. I nuläget finns det ingen misstänkt.

Liknande stölder inträffade på universiteten i Jönköping och Linköping i slutet av januari. Den gången var det en man som pratade italienska. Ingen kunde gripas för de stölderna. Vid stölderna i Eskilstuna ska mannen ha pratat engelska med brytning.

Tillvägagångssättet brukar kallas för lapp-tricket, eller kart-tricket, där en gärningsman lägger fram en lapp eller en karta och riktar den drabbades uppmärksamhet dit, medan tjuven stjäl värdesaker. Polisen uppmanar allmänheten att vara vaksam för att fler stöldförsök kan ske.

Mest läst av andra