Karta som med röd fyrkant ramar in Östermalm, Stockholm, Stockholms län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Åldringsbrott På Östermalm har civilklädda poliser funnits hos brottsoffret som är i 85-års åldern.

Östermalm, Stockholm, Stockholms län

Brottsoffret fick under eftermiddagen samtal från en person som utgav sig för att arbetade på en bank. Personen berättade att det varit ett försök att få ut pengar från brottsoffrets konto. Personen som ringde frågade sedan vilken bank brottsoffret använde sig av. Kort efter fick brottsoffret prata med en annan person som utgav sig vara representant för den bank som brottsoffret använder sig av.

Personerna förklarade att de behövde komma hem till brottsoffret för att hämta hennes kontokort, detta skulle förhindra att det försök som gjorts att komma åt hennes pengar genomfördes. Brottsoffret talade om att de inte kunde komma direkt utan fick komma senare under kvällen. Med hjälp av en väninna anmälde brottsoffret det som hänt till polisen.

Civilklädda poliser åkte hem till brottsoffret och inväntade de personer som talat om att de skulle komma. Inga personer kom till brottsoffrets lägenhet och polisen kommer utreda detta som förberedelse till bedrägeri.

Övrigt- den information som finns här nedanför är hämtad från en av de sidor som finns på polisens webbplats. Du når den sidan genom att följa länken med länktext:  Brott mot äldre och personer med funktionsnedsättning - lagar och fakta

Brott mot äldre personer sker oftast i form av stölder, men även bedrägerier förekommer. Ett exempel är att någon ringer och utger sig för att vara från en bank eller ett kreditinstitut för att få tillgång till kortnummer och koder.

Riktiga banker och kreditinstitut ringer aldrig sina kunder och frågar om koder och kontonummer. Lämna aldrig ut sådan information i telefon!

Det har också inträffat att bedragare ringt och utgett sig för att vara avlägsna släktingar eller bekanta som behöver låna pengar.

Mest läst av andra