Karta som med röd fyrkant ramar in Tierp, Tobo, Skärplinge, Örbyhus, Söderfors, Lövstabruk, Älvkarleby Kommun, Laxön, Älvkarleby, Uppsala län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Sammanfattning vecka Polisruta Tierp och Älvkarleby

Tierp, Tobo, Skärplinge, Örbyhus, Söderfors, Lövstabruk, Älvkarleby Kommun, Laxön, Älvkarleby, Uppsala län

I en tidigare polisruta har vi informerat om vilka åtgärder man ska vidta i samband med viltolyckor. Flera av våra läsare har hört av sig och undrat om dessa åtgärder även gäller vid kollision med vildsvin. Vildsvinsolyckor är ett ökande problem. Nationellt har antalaet olyckor det senaste året ökat med 48 procent och i Tierp/Älvkarleby har hittills i år rapporterats 60 olyckor vilket kan jämföras med samma period förra året då antalet var 43 st. Vid kollision med vildsvin bör försiktighet iakttas då ett skadat vildsvin kan vara mycket farligt. Gå ej ur bilen. Om bilen är körbar kan föraren med fördel köra något hundratal meter och där märka ut platsen och sedan i samband med telefonsamtalet till polisen förklara avståndet mellan märkningen och kollisionsplatsen.

Polisen kommer under kommande veckor att åka ut och med en husbil besöka olika orter i området. Tanken med detta är bland annat att i samarbete med respektive kommun genomföra medborgardialoger för att på så sätt få reda på hur medborgarna ser på sitt område och vad som är bra och mindre bra. Detta ligger sedan till grund för de medborgarlöften som polisen och kommunen årligen undertecknar. Tiderna för de första besöken ses nedan under respektive kommun. Fler tider kommer.

Tierp kommun: Polisen besöker under kommande vecka Tobo julmarknad lördag 25/11, Strömsbergs julmarknad söndag 26/11 och Skärplinge Torg måndag 27/11 kl. 13-15. Välkomna.

Nedan följer ett axplock av anmälda brott från den 8/11 till 15/11. En fabrikslokal i Örbyhus har haft besök av ovälkomna gäster. De har på okänt sätt tagit sig in i byggnaden och tillgripit verktyg, vitvaror och en stereoanläggning. En bilist stoppades i Örbyhus. Han saknade körkort och påvisade tecken på narkotikapåverkan. Föraren medtogs för kroppsbesiktning och fick lämna urin- och blodprov på sjukhus. En anmälan om klotter på stationsbyggnaden i Örbyhus har inkommit till polisen.

Även i Tierp har klottrare varit i farten. I samband med klotter i närheten av järnvägsstationen ertappades två ynglingar. En förundersökning är inledd.

I Söderfors har två stycken garage blivit utsatt för inbrott. Ett flertal röjsågar och övrig utrustning för skogsvård har tillgripits.

Kontanter ur ett kassaskåp har tillgripits på en institution i Lövstabruk. Någon har lyckats ”knäcka” koden till kassaskåpet. Det fanns inga brytmärken på skåpet.

En anmälan om bedrägeri har inkommit från Hållnäs. I samband med försäljning av en bil kunde köparen inte betala hela summan. Han skulle återkomma med betalning. Han fick också med sig ägarbytespappren. Det har medfört att säljaren av bilen nu har fått parkeringsböter och även krav för bensinsmitning.

Från polisen har vi varnat om detta tidigare. Du som säljer en bil skickar in ägarbytespappren! Lämna dem aldrig med bilen och köparen.

Älvkarleby kommun: Onsdagen 29/11 är det ordinarie poliskontoret stängt och vi finns istället samma dag med vår husbil i Skutskärs centrum mellan klockan 13 och 17.

Nedan följer ett axplock av brott som har anmälts till polisen mellan den 8/11 till 15/11.

En butik i Älvkarleby utsattes för inbrottsförsök. Skador på entredörren.

Ett näringsställe på Laxön har haft påhälsning av tjuvar. En kopiator, lampor och öl blev bytet.

En anmälan om egenmäktigt förfarande och grovt miljöbrott har inkommit till polisen.

Ett större läger med husvagnar och tält har ockuperat mark utan tillstånd. Mängder med sopor finns på platsen.

I samband med ett besök på ett spa blev en kvinna av med smycken. En stöldanmälan är upprättad.

Polisen Uppsala län

Drabbat av inbrott eller är rädd för att bli?

På vår särskilda sida om inbrott kan du läsa mer om hur du gör för att bäst skydda dig mot inbrott och vad du ska göra om du har fått ett inbrott.

Mest läst av andra