Karta som med röd fyrkant ramar in Knivsta Kommun, Enkla, Knivsta, Uppsala län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Sammanfattning vecka POLISRUTAN, en sammanfattning från måndag 27/1 till fredag 31/7. - Framgång i polisutredning kring stöld mot äldre.

Knivsta Kommun, Enkla, Knivsta, Uppsala län

Nya rutiner

Med anledning av nya rutiner kommer helgens händelser och polisaktivitet att redovisas i kommande Polisrutan.

Åldringsbrott

Under en tid har det förekommit stölder från äldre personer i Knivsta Kommun. Det ser lovande ut att klara upp några av dessa brott då polisen är i en intensiv utredningsfas med en misstänkt gärningsman. Läs gärna mer i länken. 

Cykelstöld och bildelsstöld

Även denna vecka har en bil utsatts för bildelsstöld i Knivsta Kommun, likaså har två cyklar blivit stulna.

En metod som polisen förespråkar för att förebygga stölder i området där man bor är Grannsamverkan. Det är en metod som bygger på ett samarbete mellan de boende och polisen. På många håll deltar även kommunernas lokala brottsförebyggande råd, försäkringsbolag, bostadsbolag och andra aktörer i samhället.

Syftet är att minska brottsligheten och öka tryggheten och trivseln i bostadsområdet. Det handlar främst om att förhindra bostadsinbrott, skadegörelse och fordonsstölder.

Metoden går ut på att boende i ett område håller extra uppsikt över sina grannars bostäder och är uppmärksamma på vilka som rör sig i bostadsområdet. Med större social kontroll kan en möjlig gärningsman upptäckas lättare.

Enligt en genomgång av internationell forskning som Brottsförebyggande rådet (Brå) gjort minskar brottsligheten i genomsnitt med ungefär en fjärdedel där man har grannsamverkan.

Tisdag 4/2 genomförs en ny utbildningsomgång för Grannsamverkan. Välkomna från 18.30 i Kommunhuset i Knivsta, ingen föranmälan krävs. 

Här kommer några snabba och enkla tips till att förebygga cykelstölder:

·       Lås alltid cykeln med ett godkänt lås.  

·       Lås fast cykeln vid ett fast föremål.

·       Notera cykelns ramnummer. Polisen får ofta in stulna cyklar, och med ramnummer går det att identifiera din cykel.

27:e – 31:a  januari

NÅGRA GENOMFÖRDA POLISINGRIPANDEN I KNIVSTA
Böter Trafikbrott  10
Omhändertagna körkort 1
Gripna 3
Vårdslöshet i trafik  1
Tips/Telefonsamtal Om brott m.m. från medborgare 17
Kontrollerade Personer/Fordon 36

ETT URVAL AV HÄNDELSER OCH ANMÄLDA BROTT

Anmälan om stöld ur/i bil 1

Anmälan om cykelstöld 2

Anmälan om olovlig körning 1

Anmälan om drog rattfylleri 1

Anmälan om grovt häleri – häleri innebär kortfattat att man befattat sig med stöldgods på ett eller annat sätt, t.ex. försökt sälja det. 1

Viltolyckor - anpassa hastigheten för att minska risken. Om olyckan sker ska man märka ut olycksplatsen så att jägare sedan kan spåra djuret. 2

Anmäla brott eller tipsa polisen:

Ring 11414 eller på bifogad länk kan du tipsa polisen, finns på Polisen.se :

https://polisen.se/kontakt/mejla-region-Mitt/                    

Pågående brott / färsk gärning: Ring 112  

Drabbad av inbrott eller är rädd för att bli?

På vår särskilda sida om inbrott kan du läsa mer om hur du gör för att bäst skydda dig mot inbrott och vad du ska göra om du har fått ett inbrott.

Mest läst av andra