Karta som med röd fyrkant ramar in Knivsta Kommun, Löften, Knivsta, Uppsala län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Sammanfattning vecka POLISRUTAN - Läs om polisens satsning i Knivsta, information om medborgardialog samt varning för bedrägeri mot äldre samt sadelstölder.

Knivsta Kommun, Löften, Knivsta, Uppsala län

Från fredag eftermiddag 27/11 till fredag eftermiddag 4/12 registrerade regionledningscentralen (RLC) 77 stycken händelserapporter (HR) kopplade till Knivsta kommun. Det är alla registrerade händelser och larm som rings in till polisen. Det inkluderar både pågående brott och polisens egeninitierade ärende som t.ex. att rapportera någon för ett trafikbrott.

Aktiv polis i Knivsta

Polisen har haft en förhöjd närvaro i Knivsta senaste veckorna i trygghetssyfte samt för att jobba mot den lokala lägesbilden i kommunen. Det har skett enstaka allvarligare brott i närtid som är enskilda händelser, men lägesbilden i Knivsta handlar i nuläget främst om trafikbrottslighet samt ungdomar som samlas på olika platser med vissa ordningstörningar och andra brott som följd t.ex. skadegörelse.

17 av de 75 stycken händelserapporter (HR) handlar om polisens egeninitierade ärende kopplat till trafikbrott. Utöver dessa finns även två HR gällande att polisen tagit rattfyllerister. Även förgående vecka tog polisen två rattfyllerister.

Kopplat till arbetet med ungdomar i Knivsta har polisen, förutom sin aktiva närvaro med allt det innebär, bl.a. en samverkan genom SSPF (Skola, Socialtjänst, Polis, Fritid). Läs mer om polisens satsningar i Knivsta i artikeln "Polisen satsar på brottsförebyggande arbete gällande unga i riskzon" som finns länkad längre ner.

Medborgardialog - trygghetsundersökning

Är ditt barn mellan 11-18 år? Låt ditt barn vara med och påverka.

Vartannat år gör kommunen och polisen medborgarlöften tillsammans. Dessa löften är sådant som kommunen och polisen ska fokusera extra på under de kommande två åren i arbetet för ett en trygg kommun.

För att ta fram löftena behöver vi undersöka hur människor som bor i Knivsta upplever tryggheten i kommunen. Detta år vill vi veta särskilt hur barn och ungdomar mellan 11-18 år upplever tryggheten.

Tillsammans med annan information kommer ditt barns svar hjälpa oss att ta fram medborgarlöften nästa år. Vi vill att barnen svarar på frågorna själva, men du som vuxen får gärna hjälpa ditt barn att ta sig igenom enkäten. Svaren är helt anonyma. Enkäten är öppen fram till 8 januari 2021.

För att komma till enkäten med frågorna, kopiera in den här länken i din webbläsare:

https://a.entergate.se/knivsta/trygghet

Varning för bedrägerier mot äldre

Den 28/11 skedde två bedrägerier mot åldring, samma sak den 30/11. Tillvägagångssättet var väldigt likt, att någon uppger sig ringa för bankens räkning där det uppges antingen att pengar lånats i målsägarens namn eller att det försvunnit pengar från kontot. Sen kommer någon och hämtar kort och koder. I något av fallen har gärningsmannen som hämtade kort och koder uppgett sig vara polis.

Polisen ser väldigt alvarligt på denna typ av brottslighet och vill samtidigt passa på att varna: Polisen eller banken kommer aldrig be om att få kort eller koder. Läs mer om hur du skyddar dig mot bedrägerier och andra brott på polisens hemsida med direktlänk efter artikeln. 

Regionsöverskridande stölder av hästsadlar

Sedan två veckor tillbaka har flertalet stölder av hästsadlar skett i andra polisregioner och mot bakgrund av tidigare tillvägagångssätt och rörelsemönster vid denna typ av brott finns anledning anta att anläggningar inom Polisregion Mitt kan komma utsättas. Med det som underlag finns därför skäl att vara vaksam kring gårdar och stall i Polisregion Mitt den närmaste tiden.

Om du ser något som känns avvikande eller om du ser fordon eller personer du tror rekognoscerar så kontakta polisen. Vid akut situation eller pågående brott ring 112. Om ej akut, ring 114 14. Av erfarenhet vet vi att stöldgodset kan gömmas i terrängen i närheten av brottsplatsen för att sedan hämtas upp senare. Gärningsmännen gör så för att vid en kontroll inte ertappas med gods i samband med brottstillfället.

Anmäla brott eller tipsa polisen: ring 114 14 eller via internet på polisen.se - klicka på ”Jag har råkat ut för något” för att anmäla brott eller förlust uppe till vänster på sidan, eller ”jag har sett eller hört något” till höger på sidan för tips. Pågående brott/färsk gärning, ring: 112

Drabbat av inbrott eller är rädd för att bli?

På vår särskilda sida om inbrott kan du läsa mer om hur du gör för att bäst skydda dig mot inbrott och vad du ska göra om du har fått ett inbrott.

Mest läst av andra