Karta som med röd fyrkant ramar in Lagga, Uppsala, Knivsta, Uppsala län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Sammanfattning vecka Polisrutan

Lagga, Uppsala, Knivsta, Uppsala län

Bostadsinbrott

Den positiva trenden håller i sig även nu efter sommaren, fortfarande inga bostadsinbrott. Vi vet av erfarenhet att när höstens mörker kommer så brukar även inbrotten komma, speciellt framåt november – december. Viktigt att du se över din belysning hemma, se till att huset tänds upp när skymningen kommer. Ett mörkt hus en eftermiddag är för tjuven ett säkert tecken på att huset är tomt på sina invånare. Fritt fram för inbrott !

 

Grannsamverkan

Den 25 september kl 19.00 har vi höstens första informationsmöte i kommunhuset tillsammans med kommunen. Du som är med i grannsamverkan men inte riktigt vet hur det funkar, kom gärna dit och du som inte är med i en sådan grupp är också välkommen. Tillsammans kan vi skydda oss bättre. Lär dig mer om grannsamverkan på :

samverkanmotbrott.se eller

polisen.se/Utsatt-for-brott/Skydda-dig-mot-brott/Stold-och-inbrott/Bostadsinbrott/

Kontakta därefter polisens grannsamverkansansvarige för att få hjälp att starta en sådan grupp, Ulrika Andersson.  ulrika.e.andersson@polisen.se

 

Veckan polisfråga

 

Vad är HATBROTT ?

 

Hatbrott är ett angrepp på de mänskliga rättigheterna och strider mot principen om alla människors lika värde. Det som definierar ett hatbrott är att gärningspersonen utför angreppet på grund av sin negativa inställning till vissa personers egenskaper.

Beskrivning av hatbrott

Hatbrott avser brotten hets mot folkgrupp och olaga diskriminering. Det kan även vara andra brott där ett motiv för brottet har varit att kränka en person, en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av:

·         ras,

·         hudfärg,

·         nationellt eller etniskt ursprung,

·         trosbekännelse,

·         sexuell läggning

·         eller annan liknande omständighet.

Du måste inte passa in på någon av dessa beskrivningar för att bli offer för ett hatbrott. Det räcker med att gärningspersonen tror att du har någon av egenskaperna, till exempel att han eller hon tror att du är homosexuell.

Hatbrott kan ge straffskärpning                                                                  Den som döms för ett brott med hatbrottsmotiv kan få en straffskärpning i samband med att hon eller han döms för den brottsliga gärningen. En person som klottrat eller misshandlat någon kan alltså få ett strängare straff om gärningen bedöms som ett hatbrott

 

Vanligast med ofredande och olaga hot                                                   Olaga diskriminering och hets mot folkgrupp är hatbrott i sig, men vilket brott som helst kan bedömas som ett hatbrott om det grundar sig på gärningspersonens negativa inställning till någon av de uppräknade grupperna. Hatbrott kan därför vara allt från klotter till mord. Enligt Brottsförebyggande rådet är de vanligaste hatbrotten ofredande och olaga hot.

 

.

10-17  september 

 

NÅGRA GENOMFÖRDA POLISINGRIPANDEN

Antal 

Trafikbrott (Ett körkortsomhändertagande)

7

Inbrottsstöld verkstadslokal, Morby Lagga. Röjsågar, motorsåg, muttermaskin, vinkelslip m.m. Skedde natten den 15/9

1

LOB  Omhändertagen berusad

1

Handräckning annan myndighet

5

TIPS om brott m.m. från allmänhet

11

Kontrollerade Personer/Fordon

20

 

                                                                                                                      

ETT URVAL AV  HÄNDELSER OCH ANMÄLDA BROTT

ANTAL

Anmälan cykelstöld

2

Anmälan om lösspringande hotfulla hundar.  Tänk på det strikta ansvar du har som hundägare, du är ansvarig för det hunden gör.

1

Anmälan butik. Ölstöld

1

Anmälan butik.  Stöld av hygienprodukter

2

Viltolycka

2

 

Poliskontoret i kommunhuset är öppet onsdagar 14.00 – 17.00

                                  

Se händelser på: https://polisen.se/Uppsala_lan/Aktuellt/Handelser/         

Anmäla brott eller lämna tips:  Ring 114 14 eller lämna tips via:        https://polisen.se/Uppsala_lan/system/Formular/Epost-tipsformular/Tipsa-polisen-i-Uppsala-lan/

        Pågående  brott / färsk gärning: Ring 112    

 

Polisen Uppsala län

Drabbad av inbrott eller är rädd för att bli?

På vår särskilda sida om inbrott kan du läsa mer om hur du gör för att bäst skydda dig mot inbrott och vad du ska göra om du har fått ett inbrott.

Mest läst av andra