Karta som med röd fyrkant ramar in Boländerna, Uppsala, Uppsala län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Stöld Man gripen efter stöld i butik.

Boländerna, Uppsala, Uppsala län

En butikskontrollant på en butik i Boländerna uppmärksammar en man som tillgriper ett par hörlurar och springer från platsen. Butikskontrollanten larmar polisen samtidigt som han springer efter mannen.

En polispatrull är snabbt på plats och kan gripa mannen efter utpekande av butikskontrollanten.

Mannen, som är i 30-årsåldern, blir misstänkt för stöld och ringa narkotikabrott och ärendet hanteras enligt snabbare lagföring.

Det här är snabbare lagföring:

Snabbare lagföring är en effektiv arbetsmetod vid enklare brott där polisen utreder brottet direkt vid ingripandet. Flera myndigheter i rättskedjan samverkar och metoden minskar avsevärt tiden från brott till dom.

Arbetsmetoden omfattar brott som ger högst tre års fängelse där den misstänkta ska vara över 18 år och anträffas på bronsplatsen. Brottsligheten kan exempelvis vara narkotikainnehav, butiksstöld, olovlig körning, rattfylleri och brott mot knivlagen samt brott som skadegörelse, sexköp och enklare vapenbrott.

Metoden är ett samarbete mellan Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket, tingsrätterna, Rättsmedicinalverket och Kriminalvården där alla myndigheter samverkar i hela lagföringskedjan med det gemensamma målet snabb prövning.

Arbetssättet med snabbare lagföring inleddes på försök 2018 och har sedan dess utökats för att införas successivt i hela landet till 2023. I Uppsala infördes snabbare lagföring så sent som 1 september 2022.

Drabbat av inbrott eller är rädd för att bli?

På vår särskilda sida om inbrott kan du läsa mer om hur du gör för att bäst skydda dig mot inbrott och vad du ska göra om du har fått ett inbrott.

Mest läst av andra