Karta som med röd fyrkant ramar in Värmland, Högsta, Värmlands län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Bedrägeri Närmare 20 anmälningar om bedrägerier i polisområde Värmland hittills i år.

Värmland, Högsta, Värmlands län

Vi vill varna och uppmärksamma allmänheten på de olika tillvägagångssätten bedragarna använder sig av just nu för att komma åt pengar.

Många bedrägerier är telefonbedrägerier, så kallad vishing. Ett flertal individer har blivit uppringda av en person som säger sig företräda en bank. Gärningspersonen informerar om att det är dags att byta ut bankdosan och att den som blivit uppringd behöver logga in på sin nuvarande bankdosa för att en ny bankdosa ska kunna skickas. När detta är gjort får gärningspersonen tillgång till bankkontot och kan komma över pengar.

Ett annat aktuellt tillvägagångssätt är att bedragaren ringer upp en individ och säger sig komma antingen från en bank eller från ett telefoniföretag. Bedragaren kan t.ex. säga att det någon köpt en telefon i målsägandes namn och att man därför behöver logga in med bank-id för att återfå pengarna. Bedragaren kan också ringa och säga att du betalt för mycket för din telefon och att du ska få pengar tillbaka genom inloggning med bank-id.

Det högsta beloppet som bedragaren eller bedragarna kommit över vid ett enskilt telefonbedrägeri i Värmland i år är över en halv miljon kronor.

Det ändrar sig snabbt när det kommer till olika bedrägerimodus som bedragaren använder, det som är den gemensamma nämnaren är att bedragarens mål alltid är att i slutändan förmå brottsoffret att legitimera sig med bank-id eller bankdosa. Gör aldrig detta på uppmaning av någon annan!

Den senaste tiden har bedrägerigruppen i  Värmland också fått flera anmälningar om bedrägerier där Facebook-konton blivit hackade och vänner och anhöriga till personen som fått sitt facebook-konto hackat blivit kontaktade via messenger för att swisha ett belopp. När kontot blivit hackat kontaktar gärningspersonen vänner och anhöriga och uppger till exempel att personen i fråga har problem med swish och att man därför ska swisha ett annat nummer.  Vi vill uppmärksamma allmänheten på detta och att man alltid ska ringa och dubbelkolla med sin vän eller anhörig om man blivit kontaktad via facebook och blivit ombedd att swisha innan man genomför en swishbetalning.

Polisanmäl om du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök eller fullbordat bedrägeri.

Mest läst av andra