Karta som med röd fyrkant ramar in Värmland, Karlstad, Blomberg, Värmlands län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Övrigt Mängder av trafikrelaterade brott relaterade till mopeder och yngre trafikanter rapporterades under en större polisinsats i Värmland.

Värmland, Karlstad, Blomberg, Värmlands län

Allt fler mopeder ändras, trimmas och byggs om. Ungdomar framför fordonen olovligen och i många fall dessutom på ett vårdslöst sätt genom buskörning. Vissa kör på gång- och cykelbanor, kör om andra fordon på fel sida, sneddar över gräsytor och kör eller skjutsar utan hjälm eller struntar i att knäppa hakremmen. 

När mopeder används på fel sätt så ökar riskerna för trafikolyckor, personskador och dödsfall. Dessutom är buskörning en bidragande faktor till att människor känner sig otrygga i trafikmiljön. 

Polisen har under sammanlagt fyra arbetspass haft en för delar av trafikavdelningen i Värmland riktad insats mot mopeder och a-traktorer. Insatsen har bedrivits i flera kommuner och områden med personal från Trafiksektionens yttre verksamhet i Värmland samt personal tillhörande IGV Karlstad.  

Syftet med insatsen är att den ska ha ett allmänpreventivt och individpreventivt syfte. I sin tur ska det skapa en trafiksäkrare miljö.

Resultat:

12                  Olovlig körning

4                    Tillåtande olovlig körning

2                    Grov olovlig körning

8                    KK-omhändertaganden

1                    Obot rödljuskörning (moped)

1                    Obot hjälm

17                  Obot övriga

4                    Obot bälte

6                    Obot mobilprat

5                    Obot hastighet

21                  Flinsp

5                    Beslag av trimdelar som monterats av på plats

39                  Antal provkörningar av moped samt a-traktor

6                    SOL§14

1 olovlig körning av ej straffbar person (14 år)

1 ej använt hjälm på moped av ej straffbar person (14 år)

Frågor om insatsen besvaras av Mikael Blomberg, Trafikavdelningen region Bergslagen, tel 070-609 79 58 eller Lars Hedelin, presstalesperson polisregion Bergslagen, 010-563 67 15

Bild: Johan Siggesson och Mikael Blomberg på Trafikavdelningen region Bergslagen

Mest läst av andra