Karta som med röd fyrkant ramar in Sofiehem, Umeå, Västerbottens län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Bedrägeri Polisen har kontaktats om att två män under eftermiddagen lurat sig in hos ett äldre par på Sofiehem.

Sofiehem, Umeå, Västerbottens län

Detta har de gjort genom att påstå att de kom från ett försäkringsbolags säkerhetstjänst. De har sedan försökt få reda på information om var parets värdesaker förvaras under förevändning att de ville säkerställa att värdesakerna förvaras på ett säkert sätt.

Männen har lämnat platsen. Det är oklart om männen stulit något i samband med händelsen.

Polispatrull har varit på platsen och pratat med paret. Det försäkringsbolag som männen uppgav sig representera har kontaktats och de har inte genomfört denna typ av aktivitet.

En anmälan gällande försök till bedrägeri kommer att upprättas.

Skydda dig inomhus:

Var kritisk mot okända besökare. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll. Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad.

* Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma, så att ingen tar sig in utan att du märker det.

* Förvara helst inte stora summor pengar hemma.

* Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.

* Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.

* Fotografera gärna dina värdesaker och se över hur du förvarar dem.

Mest läst av andra