Karta som med röd fyrkant ramar in Knaften, Örträsk, Vänjaurträsk, Västerbottens län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Djur Länsväg 353 mellan Knaften och Örträsk, renar på vinterbete*.

Knaften, Örträsk, Vänjaurträsk, Västerbottens län

Vapsten samebys renar har nu anlänt till sitt vinterbete och de befinner sig i närheten av länsväg 353 efter Knaften och fortsatt nedöver mot Örträsk. Just nu finns de flesta renarna mellan Vänjaurträsk och Örträsk. Samebyn kommer att sätta upp varningsskyltar. Trafikanter i området uppmanas vara observanta och köra försiktigt.
 
Enligt 93 § och 94 § i rennäringslagen (1971:437) så är det inte tillåtet att på något sätt störa eller sprida renarna. Detta innefattar exempelvis att hundar måste hållas kopplade inom ett betesområde, att det inte är tillåtet att stänga av eller vidta åtgärder på eller invid väg så att dess framkomlighet väsentligt försämras (till exempel genom att stänga av längs efter en bilväg med band eller snören av någon form) samt att det inte är tillåtet att skrämma eller på annat sätt ofreda renarna (till exempel genom att köra skoter, fyrhjuling eller hundspann genom eller i närheten av flocken).

* Nu börjar tiden då samebyarna flyttar sina renar till vinterbetesområdena närmare kusten. Många renar i närheten av länets vägar innebär en ökad olycksrisk för trafikanterna. Därför kommer polisen i samverkan med samebyarna i Västerbottens län försöka att informera om när och var större grupper av renar flyttas till vinterbetet.

Mest läst av andra