Karta som med röd fyrkant ramar in Robertsfors Kommun, Västerbottens Län, Uppsala, Alsike, Knivsta, Västerbottens län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Sammanfattning vecka Polisrutan Knivsta

Robertsfors Kommun, Västerbottens Län, Uppsala, Alsike, Knivsta, Västerbottens län

Vem är penningmålvakt?

En penningmålvakt är en person som tvättar pengar genom att upplåta sitt konto och hjälper till att flytta, ta ut eller föra över pengar som kommer från brottslig verksamhet. Penningtvätt är ett sätt att föra in pengar från ett brott i det finansiella systemet så att det ser ut att vara lagligt förtjänade pengar. Tvätten döljer pengarnas brottsliga ursprung.

 Det blir vanligare att kriminella vill rekrytera ungdomar och unga vuxna att tvätta pengar som kommer från brott. De unga luras, lockas eller tvingas att ta ut eller föra över pengar från sina konton som de själva fått överfört. Detta gör dem till penningmålvakter.

En penningmålvakt är en person som för över pengar som kommer från ett brott. Det gäller även om personen som utför överföringen inte är medveten om att handlingen är ett brott.
Den som agerar penningmålvakt riskerar att rekryteras till grov kriminell verksamhet.
En person som för över pengar som kommer från ett brott kan bli återbetalningsskyldig för hela beloppet, även om personen bara fört över en mindre summa.
Vårdnadshavare kan bli återbetalningsskyldiga i sitt barns ställe vid ett penningtvättsbrott om barnet är omyndigt.
Att agera penningmålvakt gynnar grov kriminell verksamhet, exempelvis skjutningar eller narkotikahandel.


Vad kan jag göra som vuxen ?

Du som vårdnadshavare till en minderårig har möjlighet att ha insyn i ditt barns konto. Då kan du se vad ditt barn gör med sina pengar och upptäcka avvikande transaktioner.
Om du misstänker att pengar dykt upp på ditt barns konto som kan vara kopplad till penningtvätt kontakta banken och gör därefter en polisanmälan.
 

Grannsamverkan (GSV)                                                                                                                                               I Robertsfors kommun, Västerbottens län med 6750 invånare. har man nu 15 aktiva Grannsamverkansområden, de varierar i storlek mellan 15 -100 hushåll i varje område, man har täckning på anslutna fastigheter på över 60%.

I kommunen har man heller inte så många villainbrott och kan därför jobba med annat istället. Kontaktpersonerna och deras hushåll i GSV är en bra hjälp för Polisen i det brottsförebyggande arbetet och även mot annan brottslighet, t.ex. tips om ratt- och drograttfyllerister, ungdomsbrottslingar samt övriga typer av inbrott.

Man kan kanske göra tolkningen att det låga antalet inbrott i Robertsfors kommun påverkas av den stora anslutningen till Grannsamverkan. Tyvärr ligger Knivsta långt efter Robertsfors med en anslutning till Grannsamverkan på ca 20 – 25 % av invånarna/fastigheter i kommunen.

Intresserad att starta Grannsamverkan innan du drabbas av inbrott ?

Maila till:
grannsamverkan-lpo-uppsala-knivsta.po-uppsala@polisen.se

Polisens utbildning i Grannsamverkan i Kommunhuset sker tisdag kväll kl 19:00.        Utmana dina grannar !    VÄLKOMMEN

4 – 10 mars

 NÅGRA GENOMFÖRDA POLISINGRIPANDEN
Antal
Handräckning annan myndighet  En person anträffad efter att ha avvikit från tvångsvård
1
Ringa bedrägeri Åkt tåg utan biljett. Samtliga identifierade och fått utfärdad straffavgift
3
Böter Trafikbrott  Ett omedelbart omhändertagande av körkortet
5
Anmälan Olaga hot  Familjerelaterat
1
Narkotikabrott ungdomar I samband med ev psykos i samband med narkotikabruk anträffades minderåriga på platsen, samtliga misstänkta för narkotikabrott. Överlämnade till vårdnadshavare
3
Drog Rattfylleri Förutom eget bruk då även innehav. Påkommen efter tips från medborgare
1
Drog Rattfylleri  Olovlig körning, fordon i beslag
1
Trafikolycka med smitning  Efter en frontalkrock i centrala delarna så avvek en bil från platsen. Oklara ägarförhållande på fordonet.
1
Ungdomsfest Alsike  Inrapporterad fest avslutades med polisbesök. Alkohol på platsen
1
TIPS om brott m.m. från medborgare
23
Kontrollerade Personer/Fordon
37
  

ETT URVAL AV HÄNDELSER OCH ANMÄLDA BROTT
Antal
Anmälan om stöld, Apotek. Gärningsperson finns på film
1
Anmälan om stöld Elcykelbatteri stulet från parkerad cykel vid stationen. Tips : Ta med dig batteriet om du har en elcykel och parkerar den offentligt
1
Anmälan om skadegörelse/klotter  
3
 
 
Viltolyckor   Varav 1 ej anmäld till polis, Smitning
7
 

Poliskontoret i Knivsta är öppet onsdagar 14.00 – 17.00 eller 

         vid bokad tid.  Boka via Kommunpolis Knivsta 114 14

Anmäla brott eller tipsa polisen  :

Ring 11414 eller på bifogad länk kan du tipsa polisen, finns på Polisen.se

https://polisen.se/kontakt/mejla-region-Mitt/  

          Pågående brott / färsk gärning: Ring 112  

Drabbad av inbrott eller är rädd för att bli?

På vår särskilda sida om inbrott kan du läsa mer om hur du gör för att bäst skydda dig mot inbrott och vad du ska göra om du har fått ett inbrott.

Mest läst av andra