Gå direkt till de mest lästa händelserna från Polisen

Trafikkontroll Riktad insats mot mopeder i Skellefteå med omnejd under veckan.

Skellefteå, Västerbottens län

Polisen i Skellefteå har under denna vecka haft en stor insats med inriktning på mopeder.

Bakgrunden till den stora insatsen, som har pågått varje dag sedan i måndags, är att polisen i Skellefteå under förra våren och sommaren samt även i år har fått väldigt många samtal gällande mopedister som buskör - och som många gånger kör alldeles för fort.

Kontrollerna har gjorts i Skellefteå med omnejd. Även helikopter har använts i arbetet med att lokalisera mopeder under veckan.

Resultatet fram till fredag eftermiddag ser ut som följer:

12 mopedförare har rapporterats för olovlig körning efter att ha kört mopeder som är trimmade och klassas som motorcyklar.

1 vårdnadshavare har rapporterats för tillåtande av olovlig körning.

22 ordningsbot (böter) har utfärdats för olika brister på mopederna - såsom icke fungerande belysning, avsaknad av registreringsskylt, samt avsaknad av hjälm och liknande.

Polisen har utfört 10 flygande inspektioner som har resulterat i att ägarna måste ombesiktiga fordonet på grund av brister.  

Utöver det har polisen stoppat och pratat med, samt i vissa fall kontrollerat nykterheten hos, 170 mopedister. Samtliga som fick blåsa i sållningsinstrumentet var nyktra.

Cirka 30 vårdnadshavare har kontaktats efter att deras barn har rapporterats för olovlig körning eller fått en ordningsbot.

Per Miller, polisinspektör i Skellefteå och en av dem som lett insatsen, säger att resultatet blev ungefär som förväntat. Många mopeder var helt i sin ordning, men tyvärr var det också många som inte var det.

– Många mopeder har inte varit lämpliga att köra i trafiken då de har haft olika brister som dåliga bromsar och liknande. Vi har genomfört den här insatsen för deras egen och andras säkerhet. Det är inte alltid förarna har så bra konsekvenstänk. Skulle de råka ut för en kollision så är det mopedföraren som råkar mest illa ut, säger Per Miller.

Polisen i Skellefteå har även varit ute och kontrollerat mopeder på fredagskvällen, men resultatet därifrån är inte sammanställt.

Mest läst av andra