Vapenlagen Polisinsats vid parkeringshus i centrala Umeå

Umeå, Västerbottens län

Strax före 18. 

Insats Parkeringshus  Järnvägsallen

Ett  vittne såg   flera personer inne på  ett av parkeringshusets våningsplan.

Personerna rörde sig kring bilar och bar på vad som såg ut som automatvapen samt handeldvapen.  

Dessa ingångsvärden gjorde att polisen  valde göra en större insats  för att på ett säkert sätt  avbryta eventuell pågående grov  brottslighet .  

Polisen valde en defensiv taktik och lyckades identifiera en av männen och fick kontakt. Männen har sedan kommenderats ner en och en från Parkeringshuset för kontroll.

Det visade sig att männen  höll på med något som de själva kallade en filminspelning. 

Enligt männen stämmer det att vapen fanns, men att det är leksaksvapen. Männen är nu säkrade och insatsen pågår till polisen har kontrollerat  de vapenliknande föremålen.

Det är påträffat ett antal vapen som är klassade som så kallade soft air guns.

Med anledning av den här händelsen som slutade med ett säkert ingripande så vill jag betona hur viktigt det är att inte  använda sig av  vapenkopior och agera på ett sätt att  det kan missförstås och misstänkas att  det är en skarp situation.    

Vill man spela in en film eller liknande måste man ta kontakt med polisen i förhand för att undvika att potentiellt farliga situationer kan uppstå.

Alla inblandade männen är över 18 år och i nuläget  oklart om de blir misstänkta för något brott. Filmvapnen/replikerna  förverkas av polisen. 

Om filmen någonsin får premiär är okänt.

Källa: https://polisen.se/aktuellt/handelser/2020/oktober/18/18-oktober-1919-vapenlagen-umea/

Mest läst av andra