Karta som med röd fyrkant ramar in Stora Torget, Härnösand, Västernorrlands län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Ordningslagen Härnösand, polis bevakade en allmän sammankomst utan tillstånd.

Stora Torget, Härnösand, Västernorrlands län

I går ägde en icke tillståndsgiven allmän sammankomst rum på Stora torget i Härnösand. Polis var på plats och bevakade. 

- Det gick lugnt tillväga, det uppstod aldrig fara för tredje part eller ordning och säkerhet, Niclas Flodin, biträdande polisinstatschef.

När det gäller allmänna sammankomster så får de endast upplösas om det uppkommer svårare oordning, om den medför avsevärd fara för de närvarande eller allvarlig störning av trafiken. Det här gäller oavsett om sammankomsten har tillstånd eller inte och först efter att mindre ingripande åtgärder varit verkningslösa.

Inför lördagen hade polisen förberett sig.

- Vi hade gjort en insatsplan som gick helt i linje med hur det utvecklade sig. Det fanns en osäkerhet hur pass omfattande det skulle bli, men det visade sig att bedömningen som vår underrättelsegrupp hade gjort stämde. De personer som förväntades komma var på plats, säger Niclas Flodin.

Eftersom sammankomsten i Härnösand inte var tillståndsgiven upprättas en anmälan gällande brott mot ordningslagen. Utifrån brottsanmälan kommer det utredas vem som är ansvarig för den allmänna sammankomsten.

- Vi är nöjda med vårt arbete. Vi kan heller inte rikta någon direkt kritik mot de som deltog i händelsen, säger Niclas Flodin.

Mest läst av andra