Karta som visar ungefär var händelsen Bedrägeri: Äldre Polska medborgare har de senaste veckorna kontaktas av en kvinna som uppger sig ringa från Polisen. inträffat Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Bedrägeri Äldre Polska medborgare har de senaste veckorna kontaktas av en kvinna som uppger sig ringa från Polisen.

Västerås, Köping, Västmanlands län

Det har anmälts fem försök till bedrägeri i Västerås och Köping. Inte i något fall har bedragaren kommit över något.

Den okända kvinnan som ringer målsägarna talar flytande polska och de personer som blir uppringda har alla sitt ursprung från Polen.

Kvinnan som ringer målsägarna, uppger att hon är från polisen och berättar att det kommer ske ett inbrott inom en snar framtid hos personen.

Vid samtalen uppmanar den okända kvinnan målsägarna att samla ihop guld och kontanter som de har hemma och lägga föremålen utanför bostaden så ska kvinnan hämta och förvara värdeföremålen åt dem.

Kvinnan uppger även att målsägarnas konton har blivit kapade och tömda och ber därför målsägarna att logga in med sitt Bank-ID för att kontrollera sina konton. Detta gör man i syfte för att komma in på kontona och tömma dem.

Den okända kvinnan har ringt från dolt nummer, och lagt på luren alternativt vägrat att uppge vad hon heter när målsägarna bett om ett namn och telefonnummer för att kunna motringa.

Risken finns att brotten sprider sig till andra områden i region Mitt.
Liknande brott har tidigare skett i andra delar av Sverige.

Det finns ingen myndighet eller organisation som ringer upp personer och ber dem logga in på sina banker och kontrollera sina konton. Får man sådana samtal ska man lägga på luren.

Drabbat av inbrott eller är rädd för att bli?

På vår särskilda sida om inbrott kan du läsa mer om hur du gör för att bäst skydda dig mot inbrott och vad du ska göra om du har fått ett inbrott.

Mest läst av andra