Karta som med röd fyrkant ramar in Marklandsgatan, Virvelvindsgatan, Göteborg, Västra Götalands län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Åldringsbrott Flertal åldringsbrott i Göteborg

Marklandsgatan, Virvelvindsgatan, Göteborg, Västra Götalands län

Polisen fick larm 13:05 till Marklandsgatan en kvinna i 90-årsåldern hade lurats av bedragare att överlämna bankkort och kod. Bedragarna tog sedan ut en avsevärd summa pengar från kvinnan konto. 

Polisen fick ytterligare ett larm 13:49 till Virvelvindsgatan en kvinna i 90-årsåldern hade lurats av bedragare att överlämna bankkort och koder. Bedragarna tog sedan ut en avsevärd summa pengar från kvinnas konto.

Modus opirandi kan skilja sig lite mellan fallen men i huvudsak utger sig bedragarna för att de är bankanställda och att de ska hjälpa målsägarna att rätta till fel eller hindra bedrägerier som pågår. 
Det kan exempelvis handla om att någon obehörig har tagit lån i målsägarens namn och att kort och koder måste bytas ut. Därför måste bedragarna få kort och koder från målsägaren.
I vissa fall rings målsägaren upp i telefon och därefter hämtar bedragarna kort och kod. I andra fall knackar de bara på på dörren och presenterar sig som bankanställda. 

Övriga fall under gårdagen.

Sju äldre kvinnor, födda 1928 resp. 1929, har under gårdags eftermiddagen -kvällen, via telefon blivit kontaktade av okänd mansperson som utgett sig ringa från kreditföretag eller bank. Mannen har sagt att någon försök ta lån i målsägandens namn. I sex av fallen avslutades samtalet utan att målsäganden lämnade någonting ifrån sig. I ett fall övertalades målsäganden lämna från sig bankkort till okänd mansperson som anlände till målsägandens adress. Därefter har uttag registrerats på målsägarens konto.

I flertalet av fallen framgår att den som ringer är en mansperson som talar god svenska.

För mer information om hur du kan skydda dig mot bedrägerier läs mer på polisen.se 

Drabbat av inbrott eller är rädd för att bli?

På vår särskilda sida om inbrott kan du läsa mer om hur du gör för att bäst skydda dig mot inbrott och vad du ska göra om du har fått ett inbrott.

Mest läst av andra