Senaste händelserna

Karta som med röd fyrkant ramar in Lövstad, Ödeshög, Linköping, Norsholm, Norrköping, Östergötland, Östergötlands län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Rattfylleri

Misstänkt bilist försökte köra ifrån polis, stoppades i Lövstad. Bilisten misstänks för flera brott.

Lövstad, Ödeshög, Linköping, Norsholm, Norrköping, Östergötland, Östergötlands län

07.54 en polispatrull i civil polisbil uppmärksammade en bilist på E4 i närheten av Ödeshög.
Bilisten körde mycket fort och polispatrullen bestämde sig för att stoppa och kontrollera bilisten. Polispatrullen får kontakt med bilisten, visar att de är poliser och ger stopptecken till bilisten, som då väljer att öka farten och köra ifrån polispatrullen på E4 i norrgående körriktning. Polispatrullen uppskattade att den flyende bilisten körde över 200 km/h.

Norr om Linköping, i anslutning till ett vägarbete får andra polispatruller visuell kontakt med den flyende bilisten. Bilisten kör då uppskattningsvis 210 km/h och polisen fattar beslut om att bilisten om möjligt ska stoppas med hjälp av spikmatta. Ett antal andra bilister har under tiden ringt till polisen och berättat om den flyende bilistens körning, som uppfattas som vårdslös, dels med tanke på den höga hastigheten, dels att hen kör mycket ryckigt och kör av på avfarter och sedan upp på E4 igen.

I närheten av Lövstad, mellan Norsholm och Norrköping vänder den flyende bilisten och börjar plötsligt köra mot trafiken, det vill säga att hen kör söderut i norrgående fil.

En polispatrull som kommer körande på E4 i norrgående körriktning möter då den flyende bilisten och polispatrullen uppfattar att den flyende bilisten försöker köra på polisbilen. De båda bilarna krockar utan att någon person kommer till skada och den flyende bilisten grips omedelbart på platsen.

Den flyende bilisten är en man i 20-årsåldern. Han misstänks vara drogpåverkad och misstänks därför för drograttfylleri. Vid en visitation har en mindre mängd narkotika påträffats och därför finns även en misstanke om innehav av narkotika. Misstanke finns också att mannen försökte köra på polispatrullen och den gärningen rubriceras som försök till dråp.

20-åringen är gripen för dessa brott och transporteras till en provtagning och sedan till polisarresten för förhör, varefter åklagare kommer att besluta om den fortsatta förundersökningen. Ytterligare en brottsmisstanke kan tillkomma gällande grov vårdslöshet i trafik.

Ingen person har skadats fysiskt i anslutning till händelsen.

10.05 Den misstänktes bil är tagen i beslag och båda bilarna är bärgade från platsen. Trafiken flyter nu normalt på E4.

 

 

Polisen Östergötland