Senaste händelserna

Karta som med röd fyrkant ramar in Linköpings Tingsrätt, Stockholm, Sillekrog, Östergötland, Östergötlands län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Vapenlagen

Spaningsinsats ledde till misstanke om grovt vapenbrott. Åtal idag.

Linköpings Tingsrätt, Stockholm, Sillekrog, Östergötland, Östergötlands län

Fem personer åtalas idag vid Linköpings tingsrätt för grovt vapenbrott efter att polisen beslagtagit ett militärt automatvapen, en AK 4:a.

 

Efter en tids spaning kunde polisen den 13 februari i år beslagta ett automatvapen en s.k. AK 4:a. Fem personer åtalas nu vid Linköpings tingsrätt misstänkta för grovt vapenbrott. Tre av de misstänkta är hemmahörande i Linköping.

AK 4:an anskaffades enligt polisens spanare i Stockholm och skulle transporteras till Linköping då polisen grep kuriren vid rastplatsen Sillekrog längs E4:an.

I kurirens bil anträffades vapnet samt magasin och patroner till vapnet. I den efterföljande utredningen har vapnet gått att härleda till ett inbrott i Stockholm under 2000.  

Vapnet har undersökts av Nationellt forensiskt center och var fullt funktionellt, både när det gäller att skjuta patronvis och automateld.  

- Det känns bra att polisen kunnat beslagta ett så kraftfullt militärt vapen som var på väg till Linköping säger Jan Hofvenstam.

Åtal väcks idag vid Linköpings tingsrätt av kammaråklagare Anna Svedin, internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Presskontakt när det gäller polisarbetet: Kommissarie Jan Hofvenstam 010-56 65 531.

Presskontakt angående åtalet: Kammaråklagare Anna Svedin 010-56 25 000.

Polisen Östergötland

Drabbad av inbrott eller är rädd för att bli?

På vår särskilda sida om inbrott kan du läsa mer om hur du gör för att bäst skydda dig mot inbrott och vad du ska göra om du har fått ett inbrott.