Senaste händelserna

Karta som med röd fyrkant ramar in Broby, Stadshus, Hässleholm, Skåne län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Polisinsats/kommendering

Under den särskilda händelsen Rimfrost kommer polisen i Hässleholm att använda sig av UAS.

Broby, Stadshus, Hässleholm, Skåne län

Polisen har beslutat att använda kamerabevakning med hjälp av UAS, det vill säga drönare, i Broby.
– UAS:er är ett bra komplement till övriga insatser som vi gör, säger Pär Cederholm som är chef för lokalpolisområde Hässleholm, syftet med bevakningen är att den ska vara trygghetsskapande och brottsförebyggande.

Arbetet med UAS kan ske dygnet runt på allmänna platser i Broby. Polisen filmar inte in i exempelvis lägenheter eller stadshus.

Beslutet som fattats gäller mellan den 8 april 2020 och den 31 maj 2020.

Om kamerabevakning med UAS

• Polisen har rätt att bevaka en plats med kamera utan tillstånd om det finns risk för allvarlig brottslighet och syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka brott.

• Polisen har också rätt att använda filmmaterialet i utrednings- och lagföringsarbetet. Materialet kan alltså komma att användas som bevismaterial i en rättegång, vilket kan vara avgörande om det till exempel saknas vittnen.

• Den som hanterar luftfartyget får inte filma in i bostäder eller andra integritetskränkande platser, utan enbart platser som är allmänna.

• Läs mer om polisens arbete med UAS, så kallade drönare, och hur polisen behandlar personuppgifter i länkarna nedan.

Om Rimfrost

• Rimfrost är en nationell särskild händelse som syftar till att bryta utvecklingen med skjutningar och sprängningar. I region Syd finns en regional stab.

• Det finns fyra mål med Rimfrost:

1) Minska skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer.

2) Reducera antalet personer i kriminella nätverk genom lagföring och avhopparverksamhet.

3) Öka beslagen av vapen och sprängämnen.

4) Öka tryggheten hos allmänheten.