Senaste händelserna

Karta som med röd fyrkant ramar in Linköping, Föra, Gård, Oxelösund, Södermanlands län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Uppdatering

Uppdatering, försök till våldtäkt Jogersö.

Linköping, Föra, Gård, Oxelösund, Södermanlands län

Polisen arbetar med oförminskad styrka i utredningen av det våldtäktsförsök som inträffade i Jogersö sent på kvällen den 7 juni.

Den kriminaltekniska undersökningen ute på platsen är nu avslutad, avspärrningen är borta och nu fortsätter arbetet med att sammanställa resultatet av undersökningen samt att sända material och prover till Nationellt forensiskt centrum i Linköping.

Polisen har såhär långt fått in en handfull värdefulla tips från allmänheten. Det är vi mycket tacksamma för, men det behövs fortfarande fler uppgifter om vad som hände i det aktuella området före, i anslutning, till och efter våldtäktsförsöket. Tipsa polisen på 114 14 om du befunnit dig i Jogersöområdet under onsdagkvällen. Varje tips är viktigt.

Utredningsarbetet fortsätter nu på sedvanligt sätt med att hålla förhör med personer som kan ha viktig information som kan föra utredningen framåt.

Det finns ännu ingen misstänkt i utredningen.

Den drabbade kvinnan, som lyckligtvis kunde freda sig i en mycket svår situation, använde sig av den så kallade nödvärnsrätten när hon sparkade sig fri för att sedan kunna springa ifrån gärningsmannen. Nödvärnsrätten är en lagstadgad rätt som finns formulerad i Brottsbalken (1962:700):

24 kap. Om allmänna grunder för ansvarsfrihet

1 § En gärning som någon begår i nödvärn utgör brott endast om den med hänsyn till angreppets beskaffenhet, det angripnas betydelse och omständigheterna i övrigt är uppenbart oförsvarlig.

Rätt till nödvärn föreligger mot

1. ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp på person eller egendom,

2. den som med våld eller hot om våld eller på annat sätt hindrar att egendom återtas på bar gärning,                                                                              3. den som olovligen trängt in i eller försöker tränga in i rum, hus, gård eller fartyg, eller

4. den som vägrar att lämna en bostad efter tillsägelse. Lag (1994:458).

Presskontakt under dagen: polisens presstalesperson Polisregion Öst Thomas Agnevik 010-56 65 007.

 

Polisen Södermanland