Senaste händelserna

Karta som med röd fyrkant ramar in Stockholm, Fittjaskolan, Målet, Turkiet, Sverige, Botkyrka, Stockholms län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Polisinsats/kommendering

Polisen i Stockholm har idag genomfört en polisinsats med anledning av en allmänn sammankomst som hållits i Fittjaskolan.

Stockholm, Fittjaskolan, Målet, Turkiet, Sverige, Botkyrka, Stockholms län

Det huvudsakliga målet med polisens insats var att säkerställa grundlagsskyddade fri- och rättigheter. Såväl  tillståndsgivna som icke tillståndsgivna allmänna sammankomster har kunnat genomföras under säkra former och utan allvarligare ordningsstörningar.

Två personer som störde den allmänna sammankomsten har avlägsnats samt en anmälan om brott mot ordningslagen beträffandeen icke-tillståndsgiven allmän sammankomst har upprättats.

Allmänt runt allmänna sammankomster och vad som gäller

Den yttrande-, åsikts- och mötesfrihet som gäller enligt svensk grundlag tillkommer alla människor som vistas på svensk mark, oavsett nationalitet.

Vi har för dagen bland annat beviljat tillstånd till en allmän sammankomst som avser opinionsbildning inför den folkomröstning som ska hållas i Turkiet den 16 april. Vid tillståndsgivningen har vi bedömt att den kan genomföras utan allvarligare störningar, därmed saknas skäl att avslå ansökan.

Det är i första hand arrangörens ansvar att upprätthålla ordningen vid sammankomsten och dessutom att samverka med och följa anvisningar från polis på plats. 

Vi har en anpassad resurs på plats så att den tillståndsgivna allmänna sammankomsten, samt om det uppstår icke tillståndsgivna allmänna sammankomster, ska kunna genomföras på platsen.

Vem får anordna en allmän sammankomst? Alla människor i Sverige omfattas av de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna om yttrandefrihet, mötesfrihet och demonstrationsfrihet. Alla människor har rätt att uttrycka sina åsikter och närvara vid allmänna sammankomster. De begränsningar som finns är att de åsikter som förs fram inte får bryta mot gällande lagar, som till exempel hets mot folkgrupp eller olaga hot. Då ska polisen ingripa mot den som begår brott.

Kan polisen neka ett tillstånd med anledning av risk för ordningsstörningar? Grundlagsskyddet för allmänna sammankomster är starkt och polisen är skyldig att pröva en ansökan om tillstånd. Polisen ska i sin bedömning bland annat se på om arrangören tidigare gjort sig skyldig till att allvarligt störa ordningen. De ska bedöma om ett beviljat tillstånd riskerar leda till allvarliga ordnings- eller trafikstörningar eller om det allvarligt skulle kunna hota säkerheten för arrangörer och åhörare. Däremot ska inte eventuella ordningsstörningar vid tidigare möten som orsakats av motdemonstranter tas med i bedömningen. Polisen kan i princip inte motivera ett nekande med resursbrist. Att neka tillstånd är väldigt ovanligt.

https://polisen.se/Global/www%20och%20Intrapolis/ratten_att_demonstrera.pdf?epslanguage=Automatisk

Information som lämnas om pågående händelser är preliminär och kan komma att ändras.

Polisen Stockholms län