Senaste händelserna

Fjällräddning

Mindre lavin Borgafjäll, Gitsfjället, skoterförare som utlöst lavin och skadats

Borgafjäll, Lycksele, Skidspår, Dorotea

Polisens vakthavande befäl har kl  13:53 beslutat om räddningstjänst/fjällräddning med stöd av lag om skydd mot olyckor (LSO).

Enligt preliminära uppgifter så är skoterföraren skadad i ett ben och behöver vård. Ambulanshelikopter från Lycksele är på väg till platsen för att undsätta mannen.

Enligt samma preliminära uppgifter är ingen ytterligare skadad eller drabbad. De övriga skoteråkarna i sällskapet är säkra. Det finns heller ingen uppgift om att det har befunnit sig några skidåkare i närheten.

Polisens helikopter är beordrad till området för att i första hand från luften undersöka om det finns några skidspår in i området. Helikoptern har även hämtat två hundförare med lavinhundar. Fjällräddare är larmade för att finnas i beredskap om behov skulle uppstå.

Uppdatering kl 15:25

Insatsen försvåras då den skadade mannen tillsammans med en ytterligare person ligger högt i branten strax under brottkanten till lavinen. De två männen kan inte/vågar inte förflytta sig. Det är mycket brant och inte möjligt att landa med helikopter i närheten.

Bedömningen på plats är också att enda säkra sättet att undsätta männen är att vinscha ner räddningspersonal. Ingen av helikoptrarna på plats har vinsch så därför har polisens helikopter med stationering Boden larmats för att biträda på plats. Vi undersöker även möjligheten att få hjälp av sjöräddningens helikopter (JRCC) med stationering Umeå.

Från platsen rapporteras även om dåligt väder på ingång vilket ytterligare kan försvåra insatsen. Som en följd av detta har fjällräddare med alpin kompetens (klättring) också larmats.

Uppdatering kl 17:03

Sjöräddningens helikopter har med hjälp av vinschning av räddningspersonal lyckats undsätta, plocka ner, både den skadade mannen och den man som var i hans sällskap. Insatsen kunde genomföras utan komplikationer.

Den skadade mannen har lastats om till ambulanshelikopter och kommer att föras till sjukhus (Lycksele) för vård. För uppgift om skadeläge hänvisas till sjukvården.

Drabbad av inbrott eller är rädd för att bli?

På vår särskilda sida om inbrott kan du läsa mer om hur du gör för att bäst skydda dig mot inbrott och vad du ska göra om du har fått ett inbrott.

Mest läst av andra