Senaste händelserna

Karta som med röd fyrkant ramar in Tärnaby, Platå, Västerbottens län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Fjällräddning Uppdaterad 22:40 Klättrare fast på bergvägg

Tärnaby, Platå, Västerbottens län

Två utländska personer är sedan 18 tiden fast på en klippavsats högt uppe på en bergvägg vid toppen på berget Stuorra Tjåhka , två mil Öster om Tärnaby. De står på en liten platå och kan ej röra sig med risk att ramla ned. Personerna mår bra och polisen undsätter personerna med alpina fjällräddare samt polishelikopter som är på väg till platsen. Planen är att vinsha upp männen med helikopter. 

20.55 

Polishelikopter är på plats och förbereder för att kunna vinsha de nödställda personerna 

21.25 

Fjällräddare nedvinshade till avsatsen. En person ska vara säkrad med sele, den andre ska säkras så snart som möjligt 

 Risken för fall ska nu vara mindre . Bägge personerna ska vara säkrade med sele, de är kvar på avsatsen med fjällräddare.  Det är oklart om de kan vinshas upp med helikopter eller repelleras ner. Bägge alternativen med fjällräddare.

22.00 

De båda nödställda klättrarba har nu räddats. De är på toppen av berget , slitna men vid god vigör enligt fjällräddare på plats.

Michael Saveman 

RLC REGION Nord 

Uppdatering 22:40

De två personerna som tagit sig upp på en avsats, vilken dem inte tog sig ifrån, har räddads med hjälp av polisens alpina fjällräddare. De nödställda fick hjälp av alpina fjällräddarna att ta sig till en topp där polisens helikopter väntade. Från toppen flögs de sedan ner med polisens helikopter. Fjällräddningen var lyckad, de två klättrarna är vid god vigör och det bedöms att de inte är i behov av vård. 

RLC Befäl Hans Lindmark

Mest läst av andra