Vad händer med polisen.se? Sajten är nere för många.

Postat

Sedan en vecka tillbaka går det inte att komma åt polisen.se utanför Norden. Sajten polisen.se är helt enkelt nere.

Vi på Brottsplatskartan upptäckte den 23 december att nya brott inte hämtades in på vår sajt. Vi misstänkte först att det var något problem med vår webbserver i Frankfurt eller hos företaget Digital Ocean (DO) som tillhandahåller servern. Efter en stunds felsökande och efter kontankt med supporten hos DO så kom vi fram till att felet inte låg hos oss eller dom.

Vår utvecklare twittrade ut en fråga/fundering om det hela:

Svaren började trilla in. Bland annat så föreslogs det att det hela hade att göra med den miss som NameSRS gjorde ungefär samtidigt och som gjorde att t.ex. blocket.se slutade fungera en kort stund. Dock verkade det inte vara ett DNS-relaterat problem. Både lokalt på utvecklarens dator och på webbservern så pekade polisen.se mot samma ipnummer, 147.186.254.52.

En test hos sajten Uptrends, som kan testa om en webbplats går att komma åt från olika platser i världen, visar att polisen.se går bra att komma åt innanför Norden (t.ex. från Göteborg och Oslo), men inte någon annanstans i världen (t.ex. inte från London eller Hong Kong): Bild som är en skärmdump av uptrends.com som visas resultatet av en sökning på polisen.se. Bilden visar gröna rutor för Göteborg och Oslor, men röda rutor för alla andra städer, t.ex. Amsterdam, Berlin, London, Hong Kong.

En sökning på Twitter tyder på att det är fler som har problem att komma åt polisens hemsida:

Så frågan är vad som händer, för polisen.se är uppenbarligen nere för en stor del av världen.