Brottsplatskartan frågar Polisen: varför rapporteras inte alla händelser?

Postat

Här på Brottsplatskartan rapporterar vi varje dag om många händelser som rapporterats in av Polisen. Många dagar handlar det om hundratals händelser i form av olyckor, rån, misshandel och små svarta får som springer lösa.

Men trots detta så har många av ni besökare uppmärksammat oss på det faktum att det ändå inte är allt som hänt som hamnar på sajten. Hur kommer detta sig? Varför berättar Polisen om en händelse men inte om en annan?

Vi har kollat upp detta med polisens mediecenter Stockholm som berättar om varför Polisen inte kan berätta om allt som sker:

– Vi får in tusentals händelser varje dygn. Av den anledningen är det omöjligt att skriva händelsenotiser på allt som sker.

De berättar vidare att polisen i första hand arbetar med att utreda och förebygga brott men att dom sedan även berättar om en del av de händelser som sker i form av händelsenotiser.

– Då vi som lägger ut notiserna väljer så handlar det dels om händelser som på något sätt berör medborgare, ofta blir det då händelser av större karaktär. Men det kan också röra sig om andra brott som stölder, inbrott eller bedrägeri. I vissa fall lägger vi ut för att informationen i notisen kan fungera brottsförebyggande.

Att en händelse inte hamnar på hemsidan kan också bero på att rapporteringen skulle försvåna eller försena arbetet:

– Vissa ärenden kommer vi aldrig skriva om, och det är just av den anledningen att vårt primära uppdrag är att utreda brott. Och det vi skriver och säger om vårt arbeta ska inte försvåra eller försena polisarbetet.