Senaste händelserna

SOS Alarms app skrämmer och missvisar

Postat

Sedan augusti 2019 har SOS Alarm en app men funktioner så som att ringa 112 (dock att det är din telefons vanliga telefon-app som ringer – SOS Alarm-appen skapar bara en "genväg" dit), visa information om olyckor i närheten, ta emot VMA-meddelanden, och mer.

I april 2024 uppdaterades appen med en ny funktion där "polisiär information" kan skickas ut till allmänheten, i samarbete med Polisen. "Explosion" är den första 112-händelsen som kommer användas för denna funktion.

Man kan konstatera att SOS Alarm verkar gilla att använda sin explosion-meddelandefunktion:

Igår gick ett meddelande ut till boende i Svedmyra om en explosion: "Undvik området för din säkerhet". Denna explosion visade sig vara en glasskiva som gått sönder i ett kylskåp.

Och bara en månad tidigare var det också en explosion de rapporterade om – som inte var en explosion. Då var det en brandett kafé. En notis om just explosion gick ut i appen men någon explosion var det inte:

"Uppgifter om att det ska ha skett någon slags explosion dementeras av polisen och räddningstjänst." skriver SVT Nyheter. Om man öppnade appen senare under dagen hade SOS Alarm tagit bort ordet explosion och nämnde inget om det alls. Inte så transparent kommunikation direkt.

Notisen som skickades ut, med bara ordet "Explosion".

Händelsen så som den såg ut nästa dag. Inte ett ord om att de skrämt upp folk med ordet "explosion"!

Sedan introduktionen i april så har alltså minst 2 felaktiga meddelanden gått ut. Folk har blivit oroliga och skrämda av något som visat sig vara något helt annat.

Och det finns rapporterar om saker som inte skickats ut eller rapporterats korrekt:

Man kan få känslan av att SOS Alarm gillar att skrämma upp folk. Att de ropar varg. Vi är inte först eller ensamma om att uppleva detta. Läs t.ex. om när "Hesa Fredrik" tjöt och ingen kunde berätta vad som hände.