Karta som med röd fyrkant ramar in Ljusdals Kommun, Hotellgatan, Järvsö, Ljusdal, Gävleborgs län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Stöld/inbrott Person som utger sig för att vara polis ringer och försöker komma över kortkoder.

Ljusdals Kommun, Hotellgatan, Järvsö, Ljusdal, Gävleborgs län

Under fredagen har två åldringsbrott med snarlikt modus anmälts i Ljusdals kommun.
Vid den ena händelsen sker ett inbrott omkring lunchtid på Hotellgatan där någon tagit sig in i ett äldre pars bostad och stulit en plånbok med kontanter och bankkort.
En stund efter stölden blir målsägande uppringd av en person som utger sig för att vara polis. Den påstådda polisen säger att det stulna kortet hittats och nu vill uppringaren ha koden till kortet.

Den andra händelsen skedde också mitt på dagen, men i Järvsö. Den händelsen har beskrivits i en tidigare händelsenotis (23 februari 11.39 Stöld/inbrott, Ljusdal). Även efter denna händelse ringde en person, som utgav sig för att vara polis, till den bestulna och frågade efter kortkoder efter stölden. 

Det är inte känt vem som ringt de bestulna. 

En tredje äldre målsägande har också anmält stöld av kontanter ur sin bostad i centrala Ljusdal på fredagen, men förefaller inte ha blivit uppringd efter stölden.

Polisen poängterar att myndigheten inte frågar efter bankkortkoder på telefon och varnar allmänheten för att överhuvudtaget lämna ut känsliga uppgifter av det här slaget på telefon till främmande personer.

Drabbad av inbrott eller är rädd för att bli?

På vår särskilda sida om inbrott kan du läsa mer om hur du gör för att bäst skydda dig mot inbrott och vad du ska göra om du har fått ett inbrott.

Mest läst av andra