Karta som med röd fyrkant ramar in Örebro, Örebro län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Bedrägeri En äldre kvinna i Örebro har blivit utsatt för bedrägeri av någon som påstått sig vara från polisen.

Örebro, Örebro län

Det är en anhörig till kvinnan som ringer in till polisen med anledning av att den äldre kvinnan under onsdagskvällen blivit utsatt för bedrägeri.

Under eftermiddagen har en okänd person ringt upp kvinnan och påstått att hon har en obetald faktura. Senare på kvällen har en man kommit till kvinnan och sagt sig vara från polisen och att han ska hjälpa kvinnan spärra kortet då flera äldre blivit lurade.

I stället har mannen tagit ut flera tusen kronor från kvinnans kort. En patrull har varit på plats och upprättat en anmälan om bedrägeri.

Polisen i Örebro har de senaste veckorna sett en ökning av antalet bedrägerier över telefon. Ofta har personen uppgett sig vara från ett inkassobolag och sagt att man har en skuld av något slag som bolaget hävdar de ska hjälpa till att ta hand om. Därefter blir personen "kopplad" till en banks säkerhetsavdelning som ska hjälpa personen.

Allt detta är en bluff och den utsatte blir av med stora summor pengar och ofta är det äldre som blir utsatta. Seriösa företag eller banker ringer aldrig upp en kund och beter sig på det här viset. Om samtalet känns konstigt, lägg på. Du som anhörig kan gärna prata med dina äldre släktingar om hur man skyddar sig.

• Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
• Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
• Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
• Swisha aldrig någon okänd person pengar för att justera det som personen påstår ska ha blivit fel.
• Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
• Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.


Läs mer om hur du skyddar dig mot bedrägerier via länkarna nedan.

Mest läst av andra