Senaste händelserna

Karta som med röd fyrkant ramar in Örebro län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Bedrägeri

Under eftermiddagen har ett flertal ärenden gällande bedrägerier mot äldre kommit in till polisen.

Örebro län

En kvinna i åttiofemårsåldern har under eftermiddagen bestulits på värdesaker och en annan kvinna i nittioårsåldern utsattes någon timme senare för ett bedrägeriförsök och stöld men lyckades avstyra detta.

I båda fallen har en man i fyrtioårsåldern kommit hem till kvinnorna. Han beskrivs som lång, ljushyad, mörk hårfärg och något storvuxen. Mannen har skägg. Han bar vid brottstillfällena en jacka med huva, blåtonad, samt en blå keps. Upplysningar och iakttagelser meddelas till polisen på telefon 114 14, ange "tips" i talsvar för snabb framkoppling till operatör.

Tillvägagångssättet i denna brottsserie är att en person som påstår sig ringa från "banken" upplyser om att den uppringde köpt något från en elektronikkedja. När den uppringde nekar till att ha handlat något erbjuder sig "banken" att ställa allt tillrätta och skickar en "medhjälpare" till den uppringde. Av någon anledning vill sen medhjälparen se den uppringdes värdesaker för att "förhindra att de blir stulna" av exempelvis "hemtjänsten". 

Allt detta är givetvis ett bedrägerimodus. Banker ringer ALDRIG upp på det här sättet, man skickar ALDRIG hem personal för att hantera värdesaker och man ber ALDRIG någon legitimera sig med bank-id. 

När någon okänd ringer och varnar om bedrägeri handlar det undantagslöst om just bedrägeri. Lägg på luren. Ring 114 14 och anmäl bedrägeriförsök. Om någon "medhjälpare" är på väg hem till dig - ring 112.

Händelsekarta

Laddar karta...