Karta som med röd fyrkant ramar in Norrköping, Östergötlands län Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Bedrägeri Polisen varnar för ny bedrägerimetod.

Norrköping, Östergötlands län

Under gårdagen (tisdag) kontaktades polisen av en kvinna i 90-årsåldern boende i centrala Norrköping. Kvinnan hade blivit utsatt för ett kontokortsbedrägeri och bedragarna har använt sig en specifik metod som polisen nu vill sprida information om.

En person kontaktade kvinnan på hennes hemtelefon. Man sade sig ringa från kvinnans bank och att man i Corona-tider erbjöd en särskild service där man gör hembesök för att byta ut kontokort. Hon informerades om att en kvinna från banken skulle komma hem till henne för att ta med hennes gamla bankkort och sedan komma tillbaka med ett nytt. Precis som avtalat kom en kvinna hem till henne. Kvinnan uppvisade en trovärdig legitimation märkt med bankens namn och hon fick med sig kvinnans bankkort och tillhörande kod. En kvart senare upptäckes att det hade gjort ett uttag från hennes bankkort på 20 000 kronor. Något nytt bankomatkort levererades aldrig.

Polisen sökte efter gärningspersoner i närområdet men tyvärr utan resultat. Denna typ av bankbedrägerier har setts i flera fall runt hela Sverige men i polisregion Öst är detta hittills det enda i närtid.

Polisen vädjar till anhöriga och personer som möter äldre i sitt arbete att berätta om den här typen av bedrägerier för att öka kunskapen hos äldre.

Mest läst av andra