Polisinsats/kommendering Allsvensk fotbollsmatch mellan Malmö FF och AIK på Eleda Stadion i Malmö, 27 oktober kl. 19.00.

Lilla Torg, Malmö, Skåne län

Med anledning av onsdagens allsvenska fotbollsmatch mellan Malmö FF och AIK har Polisen hög närvaro vid Stadion och i de centrala delarna av Malmö. Delar av staden övervakas med hjälp av polisens helikopter.

Polisen är på plats för att förebygga och agera mot ordningsstörning och brottslig handling före, under och efter fotbollsmatchen. Målsättningen är att underlätta för besökare och andra berörda. Människor ska uppleva ett trevligt, tryggt och säkert idrottsevenemang med god ordning i samband med fotbollsmatchen och utan allvarligare ordningsstörningar i Malmö.

Polisens förberedelser inför matchen har präglats av dialog och samverkan med de båda fotbollsklubbarna och dess olika supportergrupperingar. Polisen arbetar långsiktigt med att stärka den positiva supporterkulturen och därigenom minska otrygghet, brott och ordningsstörningar vid idrottsevenemang. Fotboll och andra idrottsevenemang ska vara en välkomnande och positiv publikfest för alla.

Stadion förväntas bli fullsatt och cirka 1000 AIK-supportrar väntas komma på besök i Malmö. Det kommer att vara mycket folk i rörelse i staden – bland annat runt Lilla Torg, Gamla Väster och området runt Stadion. I samband med att supportrar ska ta sig från respektive samlingsplatser till Stadion, kan trafikstörningar uppstå. Polisen kommer att vara på plats för att förebygga eventuell ordnings- och trafikstörning i syfte att underlätta för supportrar och vägtrafikanter.

Fotbollsmatchen hanteras som en särskild händelse, vilket betyder att det finns en särskilt tillsatt resurs för evenemanget. Den särskilda händelsen leds av en stab, arbetet utförs enligt särskilda rutiner och olika polisiära specialiteter finns att tillgå för att uppnå mål och syfte med insatsen. Inför alla polisiära insatser görs en risk- och hotbildsanalys. Beslutet om särskild händelse, kommenderingens storlek och numerär är grundat på Polisens rådande hotbildsbedömning.

Polisen ser fram emot en trevlig och spännande tillställning i den allsvenska toppstriden, med god supporterkultur och i bästa idrottslig anda.

Händelsenotisen kommer att uppdateras under kvällen.

Uppdatering kl. 19.38: Polisen betraktar läget som lugnt innan match. Ingen händelse, relaterad till matchen, har föranlett polisingripande.

Uppdatering kl. 22.12: Polisens kommendering är nu avslutad och kan summeras enligt följande:

-          1 st. anmälan om misshandel

-          3 st. anmälan om brott mot ordningslag (otillåten pyroteknik samt maskeringsförbud)

-          1 st. omhändertagande, lag om omhändertagande av berusad person (LOB)

-          1 st. omhändertagande, Polislag § 13.

Mest läst av andra

Brand Brand i villa, Löderup.

Ystad, Skåne län

Larm inkommer om en brand i en villa på Österlenvägen. Polis och räddningstjänst är på plats. LV1017...