Karta som visar ungefär var händelsen Bedrägeri: Vid 19-tiden den 30 juni utsattes ett brottsoffer i 80-års åldern för ett bedrägeriförsök i sitt hem i Järla. Två gärningspersoner greps. inträffat Översiktskarta som visar hela Sverige med en markör som visar ungefär var händelsen inträffat

Bedrägeri Vid 19-tiden den 30 juni utsattes ett brottsoffer i 80-års åldern för ett bedrägeriförsök i sitt hem i Järla. Två gärningspersoner greps.

Järla, Nacka, Stockholms län

Hon som ringde till polisen gick efter en kvinna som försökt förmå en äldre person boende i Järla att lämna ifrån sig bankuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter som kom in samt det utredningsarbete som gjordes på platsen greps två personer misstänkta för försök till grovt bedrägeri.

Efter förhör togs kontakt med åklagare som beslutade att de båda personerna, en man och en kvinna, ska vara anhållna misstänkta för försök till grovt bedrägeri.

Några tillvägagångssätt som används för att lura brottoffer

Vishing (voice phising- falska telefonsamtal) Innebär att flera gärningspersoner begår bedrägerier genom att kontakta – i huvudsak- äldre personer, och utge sig för att ringa från deras bank, polisen eller annan myndighet.

Fysisk vishing- är som ovan ett telefonsamtal där man genom social manipulation förmår den uppringde att under telefonsamtalet utge sin pinkod och därefter ”överlämna bankkort” till en gärningsperson som åker hem till brottsoffret.

Bedragare utger sig för att vara hantverkare eller fastighetsskötare som ska kontrollera något i bostaden. Inne i bostaden stjäl personen eller en medgärningsperson brottsoffrets värdesaker.

Bedragare låtsas att de vill lämna ett meddelande till någon av dina grannar som inte är hemma. När brottsoffret hämtar t ex en penna tar personen, eller en medgärningsperson, sig in i bostaden och stjäler värdesaker.

Mest läst av andra